Nyheter

Global Data: Olje- och gasindustrin bromsar energiomställningen när fokus flyttas tillbaka till fossila bränslen

Olje- och gasindustrin har sökt energiomställningsvägar för att minska koldioxidutsläppen i sin verksamhet. Ökad rädsla för energisäkerhet under kriget i Ukraina har dock återfört fokus på fossila bränslen, vilket har fått företag att minska sin strävan efter energiomställning.

Detta kommer sannolikt att fortsätta under 2024, men övergången till energi med låga koldioxidutsläpp förväntas fortsätta, om än i en långsammare takt, säger GlobalData, ett ledande data- och analysföretag.

GlobalDatas tematiska rapport, ”Energy Transition in Oil and Gas”, belyser den energiomställningsrelaterade utvecklingen inom olje- och gasindustrin. Företag går över till förnybar energi och andra alternativ med låga koldioxidutsläpp i sina ansträngningar för energiomställning. De flesta ledande industriföretag har antagit 2050 som det långsiktiga målet för nettonoll koldioxidutsläpp. Många löften som de ger beror på ett framgångsrikt genomförande av deras respektive delmål för 2030.

Ravindra Puranik, olje- och gasanalytiker på GlobalData:

– Energisäkerhet har varit ett problem för de flesta länder efter utbrottet av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Den resulterande störningen i försörjningskedjan drev länder mot de lättillgängliga fossila bränslena, vilket ökade efterfrågan på olja och gas. Å andra sidan har drivkraften för självförsörjning med energi och hög inflation något spårat ur antagandet av ren energi.

Ledande olje- och gasbolag har satt upp mål för att minska koldioxidutsläppen på både medellång och lång sikt, och förlitar sig på befintlig och framväxande teknologi. För det första investerar företag allt mer i förnybar kraftproduktion, där vind- och solkraft är ett särskilt fokusområde.

Puranik fortsätter:

– Under 2020 tillkännagav flera olje- och gasbolag ambitiösa energiomställningsmål. Hajpen kring energiomställningen har dock lagt sig något in i 2024. Lönsamhetsfrågor och inflation, tillsammans med höga räntor skapar osäkerhet i att genomföra förnybara projekt.

Andelen fossila bränslen i den globala kraftproduktionsmixen minskar för varje år. Detta utrymme upptas i allt högre grad av förnybara energikällor, särskilt sol- och vindenergi. Olje- och gasbolag vågar sig på förnybar elproduktion som en del av sin energiomställning.

Insatser som koldioxidavskiljning arbetar främst för att minska utsläppen, medan väteproduktion, förnybar kraft och bränslen med låga koldioxidutsläpp erbjuder slutkonsumenter alternativ till fossila bränslen. Energilagring, mestadels i form av batterier, är en annan övergångsväg som undersöks av olje- och gasindustrin.

Puranik avslutar:

– Olje- och gasindustrins energiomställning kräver långsiktig planering för att minska eller eliminera koldioxidutsläpp. På kort till medellång sikt måste företag införliva övergångsbränslen samt energikällor med låga koldioxidutsläpp och ingen koldioxid i sina portföljer. Trots periodiska nedgångar kommer energiomställningen inom olje- och gasindustrin att äga rum och bana väg för en ny global energimix i framtiden.

Foto: Kristina Kasputienė