Nyheter

Moldavien sätter ambitiösa mål för omställningen av förnybar energi

Moldavien har presenterat en ambitiös plan för att öka produktionen av förnybar energi genom att erbjuda en omfattande uppsättning investeringsincitament som syftar till att locka utländska investerare.

Viktiga åtgärder inkluderar prioriterad tillgång till anslutningsgodkännanden för auktionsvinnare, långtidskontrakt med fast ränta på upp till 15 år och stödmekanismer för både små och storskaliga producenter. Regeringen har också säkrat betydande extern finansiering från internationella partners som EBRD och USAID för att utöka sin energiinfrastruktur. Med kommande anbud för vind- och solprojekt skapar Moldavien en gynnsam miljö för investerare att dra nytta av sin växande marknad för förnybar energi

Vikten av förnybar energi för Moldavien

Moldaviens strategi för förnybar energi är ett avgörande steg mot energioberoende och hållbarhet. Landets energilandskap har förändrats avsevärt sedan 2022, efter konflikten i Ukraina. Som ett resultat anslöt Moldavien sig snabbt till det europeiska energisystemet och minskade sitt beroende av rysk energiförsörjning.

Huvudstaden Chișinău ligger i framkant av ansträngningarna för att öka produktionen av grön energi, vilket markerar en betydande förändring av landets energipolitik. Den moldaviska regeringen inser vikten av energisäkerhet, och förnybar energi ses som en nyckellösning för att uppnå både oberoende och en grönare framtid.

Moldaviens mål för förnybar energi 2030

Till 2030 har Moldavien som mål att producera minst 30 % av sin el från förnybara källor. Regeringen har också satt som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 70 % jämfört med 1990 års nivåer. Som en del av denna strategi kommer Moldavien att gå med i International Solar Energy Alliance (ISA), och anpassa sig till 98 länder som har åtagit sig att utöka produktionen av solenergi.

Utöver dessa mål har Moldavien säkrat betydande extern finansiering, inklusive tiotals miljoner amerikanska dollar från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och U.S.A. Agency for International Development (USAID). Denna finansiering kommer att stödja byggandet av 300 kilometer långa energiförbindelser med Rumänien, vilket förbättrar Moldaviens nationella energisystems tillförlitlighet och import/exportkapacitet.

Sedan mars 2022 har Moldaviens elsystem fungerat parallellt med Rumäniens, efter implementeringen av ny infrastruktur som har stärkt säkerheten och tillförlitligheten hos det nationella elnätet. Denna utveckling har också ökat Moldaviens kapacitet för elimport och -export genom sammankopplingen mellan Moldavien och Rumänien, vilket förbättrat den övergripande stabiliteten i energiförsörjningen.

Auktioner och affärsmöjligheter inom förnybar energi

Moldavien öppnar också sin marknad för förnybar energi för storskaliga investerare genom en serie anbudsförfaranden för projekt för förnybar energi. Energiministeriet i Chișinău har meddelat att anbud för dessa anbud kommer att accepteras från september 2024 till januari 2025.

Ministeriet har genomfört åtgärder för att underlätta investerarnas deltagande, bland annat prioriterat anslutningsgodkännanden för storskaliga producenter av förnybar energi som vinner auktionen. Dessutom utvecklas ny lagstiftning för att säkerställa konkurrenskraft och effektivitet i godkännandeprocessen.

– Alla investerare kommer inte att ha de nödvändiga anslutningsgodkännandena när de lämnar sina auktionsbud. Som en initial lösning kommer vi att prioritera att bevilja anslutningsgodkännanden till stora kvalificerade producenter som väljs ut som vinnare av auktionen, sa Carolina Novac, statssekreterare på energidepartementet.

Dessutom, när nya anslutningsgodkännanden blir tillgängliga kommer dessa producenter att placeras överst på väntelistan.

Energidepartementet planerar på sikt att ändra ellagstiftningen för att införa en garanti för gott utförande — kapacitetsreservation — som ett krav för att få anslutningsgodkännande.

– Denna bestämmelse är nödvändig för att säkerställa både konkurrenskraft och en korrekt organisation av processen, betonade Novac.

År 2023 gjorde ministeriet betydande förändringar i främjandet av förnybar energi. Regeringen införde tre viktiga stödmekanismer för grön energiproducenter, som garanterar köp av överskottsenergi som levereras till nätet, och hjälper dem att återfå sina investeringar:

Nettomätning ersattes med nettofakturering 1 januari 2024, gällande för små producenter med installationer för personlig konsumtion.

En fast avgift för 15 år finns tillgänglig för solcellsanläggningar upp till 1 megawatt och vindkraftsparker upp till 4 megawatt.

Ett fast pris, även giltigt i 15 år, gäller solcellsanläggningar större än 1 Megawatt och vindkraftsparker större än 4 Megawatt.

– Vi skyddar konsumenterna genom att säkerställa bästa möjliga pris samtidigt som vi säkerställer att investerare får den ersättning de förväntar sig baserat på en konkurrenskraftig process, sa Victor Parlicov, energiminister.

Investera i Moldaviens framtid för förnybar energi

Med de senaste anbudsannonserna planerar Moldavien att lägga till 105 MW för vindkraftsparker och 60 MW för solparker till sin nuvarande installerade kapacitet. 

Kapacitetsgränsen för att få framstående berättigad producentstatus är satt till 4 megawatt för vindkraftsprojekt och 1 megawatt för solcellsprojekt. Takpriset har fastställts till 77,88 euro per megawattimme för vindenergi och 86,7 euro per megawattimme för solenergi. 

Det garanterade fasta priset kommer att fastställas genom auktionsprocessen och får inte överstiga takpriset på 1,5 moldaviska lei per kilowattimme för vindenergi och 1,67 moldaviska lei per kilowattimme för solenergi, som fastställts av den nationella energimyndigheten ( ANRE), den centrala myndigheten som ansvarar för att reglera och övervaka Moldaviens energisektor.

Moldavien har en betydande potential för förnybar energi, med uppskattningar på 20 868 MW för vindenergi, 4 648 MW för solenergi, 840 MW för vattenkraft och 850 MW för biomassa. 

Även om maximering av dessa resurser skulle kunna göra det möjligt för Moldavien att tillgodose nästan alla sina energibehov under rusningstid, täcks den nuvarande klyftan mellan potentiell och faktisk produktion av grön energi delvis av importköp från diversifierade källor: rumänska energi- och gasmarknadsoperatören (OPCOM), rumänska Hidroelectrica och Nuclearelectrica samt Ukrhydroenergo från Ukraina genom det statligt ägda företaget Energocom, Moldaviens centrala elleverantör.

År 2023 hade Moldavien uppnått 348,3 MW förnybar energikapacitet (132,7 MW vindkraft, varav 115,3 MW nettomätning, 6,9 MW solkraft, 16,8 MW vattenkraft och 6,6 MW från biogas), och med tillägg av 165 MW från de nya anbuden kommer den totala kapaciteten att nå 513,3 MW, vilket för Moldavien närmare att möta sina dagliga energiproduktionsbehov.

Exportmöjligheter för producenter av förnybar energi

Moldaviens producenter av förnybar energi är inte begränsade till den inhemska marknaden och är inte skyldiga att leverera el enbart till statligt ägda Energocom. Många producenter har sålt el till Ukraina och Rumänien och utnyttjat konkurrenskraftiga priser i grannländerna.

– I somras sålde moldaviska producenter energi på börsen till Ukraina och till konsumtionspartners i Rumänien. Det här är den kommersiella marknaden; man producerar en vara och vill sälja den till högsta möjliga pris, sa Victor Binzari, direktör för Energocom.

Han tillade att den kapacitet som tillkännages för budgivning i Moldavien är kritisk i den nuvarande situationen.

– Enligt förordningen är Energocom skyldig att köpa grön energi producerad av investerare. Mer energi producerad i landet innebär mindre energi som köps från Moldgres [Moldovas primära elproducent, som drivs av rysk gas och ligger på Nistrus vänstra strand River] Vi köper inte längre energi från utlandet, vi köper energi producerad i Moldavien, avslutade han.

Med utbyggnaden av sin infrastruktur för förnybar energi minskar Moldavien sitt beroende av externa energikällor. Energocom har åtagit sig att köpa inhemskt producerad grön energi, minska behovet av import och öka den nationella energiproduktionen.