Nyheter

Brandskydd inom industrin – så säger lagen

Text: Brandskyddsföreningen

Bränder i industrin är ett vanligt problem i Sverige och måste förebyggas bättre. Under 2022 ryckte kommunal räddningstjänst ut till brand- och brandtillbud i industriella byggnader vid 1 068 tillfällen. Trots detta råder det stor okunskap kring vilka lagar och regler som faktiskt gäller på arbetsplatsen när det kommer till brandrisker, och vad som krävs för att uppfylla försäkringsbolagens krav.

Det finns många brandrisker inom industrin. Några av de vanligaste brandorsakerna är elektronisk utrustning, maskinella fel, anlagd brand, svetsning och heta arbeten. Svenska industrin måste bli bättre på att hantera det oförutsägbara. Samhällets utveckling genererar nya utmaningar och brandrisker som i sin tur gör att företag måste hitta lösningar för att brandsäkerheten ska hänga med. Genom att vara medveten om potentiella brandrisker och vidta lämpliga åtgärder för att minska dessa risker kan samhället fortsätta att utvecklas på ett säkert och hållbart sätt. 

Fyra lagar om brandskydd du behöver känna till

När det kommer till brandskydd på arbetsplatsen finns det fyra huvudsakliga lagar: Arbetsmiljölagen, Lagen om skydd mot olyckor, Lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt Plan- och bygglagen. Alla verksamheter som hanterar större mängder brandfarlig vara måste dessutom ha ett tillstånd från kommunen och utse en eller flera föreståndare för hanteringen. Föreståndaren behöver ha kunskap om såväl regelverk och brandfarliga varors egenskaper, som själva verksamheten och anläggningen den bedrivs i. 

Lagar och föreskrifter lämnar dock stort utrymme för tolkning, och brandskydd måste alltid anpassas till verksamhetens unika risker. Om ett företag inte följer kraven kan det leda till exempelvis stängd eller begränsad verksamhet, och vid olyckor kan enskilda personer hållas ansvariga. Bränder kan ha ekonomiskt förödande effekter och orsaka långtgående konsekvenser. 

För att upprätthålla en hög standard vad gäller brandsäkerhet är förebyggande kunskap av yttersta vikt, och att det finns en utsedd brandskyddsansvarig. Vilken utbildning som den ansvarige behöver beror på typ av verksamhet, dess komplexitet och storlek samt vilken nivå på brandrisk det finns.

Att arbeta långsiktigt med att förhindra avbrott i verksamheten kräver ofta ett behov av högre ambitionsnivå och en mer regelbunden överblick på brandsäkerheten – samt proaktiva och medvetna åtgärder från en engagerad företagsledning. För att minska antalet bränder behöver verksamheter höja kompetensen internt och ha en ledning som är engagerad i arbetet med risk- och krishantering. 

Försäkringsbolagen kan kräva högre brandskydd

Utöver att följa lagstiftningen är det viktigt att ha koll på försäkringsbolagens krav gällande brandskydd. Detta eftersom de kan kräva högre brandskydd än lagstiftningen. Många försäkringsbolag lägger stor vikt vid att det finns en brandskyddsansvarig och om grundläggande krav inte efterlevs kan det få betydande ekonomiska konsekvenser, inklusive sänkt eller utebliven ersättning. 

Den industriella arbetsmiljön måste ha ett omfattande systematiskt brandskyddsarbete, förbättra sin beredskap för att hantera oväntade situationer och samtidigt skapa en bättre förståelse för de lagar och regler som gäller idag. Många av dessa bränder kan undvikas med rätt förebyggande åtgärder och en ökad kunskap. Företagsledare och organisationer måste ta större ansvar för att säkerställa brandskyddet på arbetsplatsen, både ur ett försäkringsperspektiv och medarbetarnas säkerhet.