Metsä Group investerar totalt 4,2 miljarder kronor för att höja kapaciteten vid ett av sina tre mjukpappersbruk i Skandinavien. De två befintliga mjukpappersmaskinerna vid bruket i Mariestad kommer att kompletteras med ytterligare en pappersmaskin. Samtidigt förbättras miljöprestandan för hela bruket.
Bolagets mjukpappersbruk i Mariestad är helt inriktat på tillverkning av mjukpapper, eller ”tissue” vilket är det begrepp som brukar användas på både svenska och engelska. Här i Mariestads bruk, även kallat Katrinefors bruk, tillverkas toalett- och hushållspapper samt industri- och systemrullar. Varumärkena är Serla, Lambi och Katrin.
Den pågående expansionen och moderniseringen av bruket omfattar installation av ytterligare en pappersmaskin och den nuvarande kapaciteten kommer att fördubblas till cirka 145000 ton per år.
Efter utbyggnaden kommer bruket att ha en ny modern mjukpappersmaskin med en kapacitet på 70000 ton per år, tre nya konverteringslinjer för både rullade och vikta mjukpapper. Bland befintliga resurser finns en avsvärtningsanläggning som avsvärtar returpapper.
Denna anläggning kommer att behållas. Den nya anläggningen omfattar också ett helautomatiskt höglager för färdiga produkter, som ersätter ett befintligt lager. Det senare kommer i stället att användas för mellanlagring av baspappersrullar.
Future Mill
Future Mill-konceptet är en del av Metsä Tissues strategiska Future Mill-program. Detta syftar till miljöprestanda i världsklass och bästa produktionseffektivitet inom mjukpapperstillverkning.
– Syftet med att fördubbla kapaciteten vid bruket i Mariestad är att öka möjligheten att leverera lokalt producerade mjukpapper i Skandinavien. Behovet av transporter av slutprodukter minskar, vilket är viktigt eftersom de är skrymmande och innehåller mycket luft, säger Esa Paavolainen, VP, Projects, Metsä Tissue.
Om vi ser till den skandinaviska marknaden är läget idag att cirka 40 procent av mjukpapperet importeras, vilket ur miljösynpunkt inte är tillfredställande.
Esa Paavolainen tillägger att den nya maskinen samtidigt kommer att ha lägre energi- och vattenbehov per ton produkt. Miljöpåverkan från hela bruket kommer att minska, och till 2030 är målet att minska de fossila koldioxidutsläppen till noll.
Mest egen massa
Ingen färsk massa produceras vid bruket i Mariestad. Den färska massa som behövs kommer huvudsakligen från Metsäs andra bruk i Skandinavien. All massa levereras till bruket i Mariestad som ark förpackade i balar. För var och en av pappersmaskinerna finns logistik, upplösare och annan utrustning för att tillverka mälden för respektive maskin.
Även kontorspappersavfall används som råvara, och då för återvunna mjukpappersprodukter. Men i den nya maskinen kommer endast färskfiber att användas. Efter utbyggnaden ska den totala färskfiberandelen öka från 40 procent till 80 procent.
Maskinen kommer att levereras av Valmet och har beteckningen Advantage DCT 200 TS med den senaste tekniken för hög effektivitet, låg energi- och vattenförbrukning och minskade CO2-utsläpp. Det är en helhetsleverans som även inkluderar styrsystem och servicelösningar.
– Den nya maskinen gör det möjligt för oss att optimera fiberanvändningen för att uppfylla specifika kvalitetskrav och minska energiförbrukningen. Det kan till exempel handla om att styra mjukheten hos toalettpapper och absorptionsförmågan hos pappershanddukar, säger Esa Paavolainen.
Omfattande byggverksamhet
Huvudentreprenör för bygg är Skeppsviken Bygg i Skövde AB.
Företaget har sedan tidigare flera stora industriprojekt på sin referenslista, bland annat inom verkstads- och processindustri samt lager/logistik. Vad gäller Framtidsfabriken svarar företaget för samtliga byggdiscipliner, grundläggning, betongarbeten inklusive samtliga plattor och fundament, mark- och anläggning med ledningsdragning i mark, husbyggnation av stommar och stomkompletteringar med samtliga installationer och även styrsystem för fastigheterna.
Den enda byggverksamhet som inte ingår, är uppgradering och nybygge av vattenreningsanläggningar.
Bygget har omfattat hantering av 250000 kubikmeter bergmassor och 270000 kubikmeter jord. I bygget av hus och fundament har företagit gjutit 30000 kubikmeter betong. Den totala lokalarenan för Framtidsfabriken är 60000 kvadratmeter.
– Byggverksamheten är som mest intensiv nu och fram till årsskiftet. Som mest svarar vi för ungefär 500 personer på plats, egen personal och underentreprenörer, om både tjänstemän och yrkesarbetare räknas in, berättar Peter Lennartsson, vd för Skeppsviken Bygg i Skövde AB. På flera hus är taken redan på plats, vi följer tidsplanen och ligger kanske till och med lite före.
FAKTA
Byggtid: våren 2023–hösten 2025
Beställare: Metsä Tissue
Konsulter: AFRY, Sweco, BHM Engineering & Consulting GmbH, Etteplan m.fl.
Maskinleverantörer: Valmet, Bretting Manufacture Co, E80 Group S.p.A.
Elkraft: Siemens Energy
Byggentreprenör: Skeppsviken Bygg i Skövde AB
Kostnad: 4,2 miljarder kronor