I Stampenområdet nära Centralstationen i Göteborg har Wallenstam moderniserat sin kontorsfastighet på Stampgatan och byggt ut den med en yta på totalt 1 500 kvadratmeter. PE Teknik & Arkitektur fick ta ett helhetsgrepp om VVS och energi/inneklimat inklusive både påbyggnad och optimering av den befintliga delen.
Kontorsfastigheten på Stampgatan byggdes 1990 och har nu byggts på med ett och ett halvt våningsplan. Tillbyggnaden har slagits samman med det befintliga översta planet för att nå en bruttototalarea på 4400 kvadratmeter, fördelat på de tre översta våningarna.
Samtidigt moderniserades och energieffektiviserades byggnaden genom en uppfräschad och tilläggsisolerad fasad med ny färg, byte av fönsterpartier och installation av solceller.
Wallenstam har ett starkt energifokus och ambitionen var att förbättra byggnadens energiklassning i samband med om- och tillbyggnationen. PE fick därför ta ett helhetsgrepp kring VVS-installationer och energi/inneklimat, inklusive dagsljus, solvärmestudier och inneklimatsberäkningar.
I samband med att system i den nya delen skulle anslutas till de befintliga byttes en stor del av centralutrustningen ut.
Både potential och komplexitet
– Detta är ett väldigt spännande projekt ur energisynpunkt eftersom beställaren Wallenstam har haft höga ambitioner för denna byggnad som hade både stor potential och hög komplexitet. Konkret har det medfört att en stor mängd åtgärder funnits på bordet och i många fall har de också gått vidare till det slutliga utförandet, säger Gabriel Odén, handläggare energi på PE.
En hög grad av samverkan mellan avdelningarna för energi respektive VVS har krävts för att – i samråd med Wallenstam – identifiera de energibesparingsåtgärder som kunde ge bäst resultat, kartlägga befintliga system och även hitta energibesparingar som potentiellt kan uppnås i framtida system.
PE har även kunnat nyttja synergier till exempel genom samkörning av beräkningsmodell och utökade kontrollfunktioner vid olika beräkningar. Just nu pågår intrimning och driftoptimering. Om något år kan man göra en uppföljning av energianvändningen och förhoppningsvis fastställa energiklassen (C) även genom mätning.