Nyheter

Volvo EC220E High & Wide: Perfekt i tufft skogsarbete

Max Lindberg, 24 år, i jämtländska Föllinge har hittat den perfekta kombinationen; markberedning med Volvo grävmaskiner i sank, brant och oländig terräng där de traditionella skogsmaskinerna har svårt att komma fram.

– Vår nya Volvo EC220E High & Wide är fantastiskt bra!

Max var, som han själv säger, ”inte piggast i skolan”. Därför räckte inte betygen för att komma in på gymnasiets transportlinje.

– Så då blev det tungmekaniker-linjen i stället. Så här i efterhand var det ju riktigt bra. Nu kan jag skruva själv lite grand när det behövs.

För i kombination med tunga maskiner har Max visat sig ha en stor begåvning. Efter skolan jobbade han som anställd på en maskinstation, ett entreprenadföretag och ett åkeri. Som F-skattare fyllde han på med olika påhugg med traktorgrävare, hjullastare och en 11-tons grävmaskin som han hyrde av en bekant.

– Det var allt möjligt: plogning, dräneringar, avlopp och sånt.

Tre Volvomaskiner

Den stora förändringen skedde när SCA erbjöd honom kontrakt att markbereda efter avverkning. Då köpte han en tio år gammal EC210C av ett entreprenadföretag i Gävle och bildade ML Maskin AB. Det är bara lite drygt två år sedan och i dag har hans företag tre Volvo grävmaskiner utrustade för markberedning med tandad smalskopa – den senaste, en ny EC220E High & Wide togs ut i februari – och två medarbetare.

– Linus (Blom) anställde jag i maj förra året och numera jobbar även lillbrorsan Alex på heltid åt mig, men som F-skattare. Det snurrar på bra!

Aldrig sysslolös

SCA är fortfarande den stora uppdragsgivaren, men på kundlistan finns även Norra Skog och Gällö Skog. Vintertid minskar markberedningsjobben, men Max talang för att hitta påhugg gör att ingen är sysslolös.

– Jag hyr fortfarande elva-tonnaren och har skaffat en Volvo L90G hjullastare. Vi plogar skogsbilvägar och åt vägföreningar och bygger ”myrtramp”, snöröjer blöta myrar för att tjälen ska göra marken körbar. Max, Alex och Linus turas om att köra de olika maskinerna, men naturligtvis är den nya EC220E den populäraste maskinen.

– Komforten är oslagbar. Att den är högbyggd gör maskinen optimal för skogsarbete. Man får bra överblick, det är lättare att komma fram och man skonar maskinen.

Foto: Sten Strömgren