”Elektrifieringen i samhället får inte ske på landsbygdens och enskilda markägares bekostnad. I dag får inte markägare en skälig ersättning när nya ledningar dras.”
Det skriver Anders Grahn, generalsekreterare, Sveriges Jordägareförbund, Martin Kihlberg, chefsjurist, hållbarhetschef, Landshypotek Bank och Per Olofsson, ordförande, Svensk Vindkraft i en debattartikel i Svenska Dagbladet:
”Samhällets klimatomställning förutsätter en ökad elektrifiering. Det är välkommet och en möjlighet för svensk ekonomi. Men elektrifieringen får inte ske på landsbygdens och enskilda markägares bekostnad. Ägare av telemaster, sol- och vindkraftsparker betalar en årlig markhyra för nyttan av att bruka mark. Detsamma behöver gälla för kraftledningar. Dagens modell för intrångsersättningar behöver moderniseras och markägaren göras till en likvärdig affärspartner.”
”Under lång tid har ersättningarna för markägarnas skador vid nätbyggen varit alldeles för låga. Den modell, kallad skogsnormen, som Lantmäteriet använder för att värdera skadan ger en ersättning som inte motsvarar den faktiska ekonomiska förlusten. Den täcker inte in alla kostnader men framförallt är den ensidigt fokuserad på skogsmarkens avkastningsvärde. Det vill säga en värdering baserad på hur mycket skogen växer och vad virkesproduktionen är värd. Värdet av själva skogsmarken, frånsett skogsproduktionen, tas alltså inte med i beräkningen, vilket gör kraftledningsbyggen till förlustaffärer för markägarna.”
Läs hela debattartikeln här: