Nyheter

Nordens största bilpark blir självförsörjande med Solenergi

Riddermark Bil, beläget i Strängnäs, stoltserar nu med Nordens största bilpark, som omfattar över 7000 bilar och sträcker sig över en imponerande yta av 200 000 kvadratmeter.

I en banbrytande utveckling har anläggningen blivit helt självförsörjande genom att utnyttja solenergi. Detta markerar en historisk milstolpe som den första svenska bilåterförsäljaren att uppnå full självförsörjning.

Riddermark Bil har installerat solceller med en kapacitet på 1 megawatt, vilket är det maximala som får kopplas in i det svenska elnätet. Denna kapacitet möjliggör att hela anläggningen drivs av solenergi, och alla bilar laddas med energi som genereras av solcellerna. På detta sätt skapas ett unikt ekosystem där solenergi omvandlas direkt till el för att ladda elbilarna, vilket gör anläggningen helt självförsörjande.

”Vi har vänt hela konceptet genom att ta energin från solcellerna på taket och överföra den direkt till elbilarna med hjälp av laddstationer. På så sätt skapar vi ett ekosystem av självförsörjning,” säger Alexander Riddermark, VD Riddermark Bil

Energilagringen på Riddermark Bil sker på ett innovativt sätt. Solenergin lagras med hjälp av elbilarna i bilparken, vilket innebär att själva bilarna fungerar som energilagringsenheter. Detta system liknar den teknik som används i Tesla Stores, där elen från solceller lagras direkt i fordonen.

” Det är roligt att när vi bygger nytt att vi också bygger en miljöanpassad bilanläggning säger Riddermark.

Inspirerade av visionärer som Elon Musk, som en gång sade, ”Solenergi kan vara världens största energikälla,” strävar Riddermark Bil efter att leda vägen som en hållbar bilförsäljare.

Kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun, Jacob Hödfeldt, uttrycker sin entusiasm över denna banbrytande utveckling:

” Strängnäs kommun ser mycket positivt på de satsningar som görs av Riddermark Bil för att ställa om till en allt mer hållbar verksamhet. En förutsättning för att vi som samlad kommun ska klara av våra målsättningar om fossilfria transporter och klimatneutralitet är att vi arbetar tillsammans med det lokala näringslivet. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete där företag och kommun utvecklas..”