Nyheter

Vattenfall och Copenhagen Infrastructure Partners vinner upphandling av stort vindkraftsprojekt i Nederländerna

Vattenfall och Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har tillsammans vunnit upphandlingen av vindkraftsparken IJmuiden Ver Beta utanför den nederländska kusten. Projektet, som kommer att ha en kapacitet om 2 GW, inkluderar även en flytande solenergipark samt en elektrolysör i Rotterdams hamn för omvandling av el från IJmuiden Ver till vätgas.

Två stora utvecklare av havsbaserad vindkraft – Vattenfall och Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) – har slagit sig samman i det nybildade samriskbolaget Zeevonk. Båda parter har en stark meritlista från att utveckla, bygga och driva vindkraftsprojekt till havs.

– Nederländerna tar ännu ett stort steg framåt i energiomställningen med IJmuiden Ver. Genom att kombinera vind, sol och väte skapar vi ett toppmodernt energiprojekt som stödjer ytterligare minskningar av koldioxidutsläppen från industrier och vårt samhälle. Vi är oerhört stolta över att ha vunnit denna upphandling och ser fram emot att genomföra våra planer för denna energipark tillsammans med CIP, säger Martijn Hagens, VD för Vattenfall Nederländerna.

– Nederländerna ligger i framkant av energiomställningen med ambitiösa havsbaserade vind- och vätgasmål och är en pionjär inom detta område. Vi på CIP är övertygade om att vårt starka partnerskap med Vattenfall kommer att stödja och bidra till Nederländernas resa mot en koldioxidneutral framtid. IJmuiden Ver Beta är en milstolpe för CIP:s Energy Transition Fund och ett viktigt steg i att förverkliga ett integrerat energisystem i Nordsjön, säger Felix Pahl, partner på CIP.

Vindkraftsparken Ijmuiden Ver kommer att ha en kapacitet om 2 GW medan kapaciteten för solenergiparken kommer att uppgå till 50 MWp. Genom att kombinera sol och vind utnyttjas det fysiska utrymmet mer effektivt. De båda parkerna kan också dela samma nätanslutning, vilket bidrar till en effektivare anvädnng av elnätet. Elektrolysören kommer att byggas vid Maasvlakte i Rotterdams hamn. Vätgas kommer att spela en nyckelroll i energiomställningen, inte minst när det gäller att ersätta fossila bränslen och råvaror.

Om Zeevonk
Zeevonk är ett samriskbolag, grundat av Vattenfall och Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), genom sin Energy Transition Fund I, i syfte att utveckla, bygga och driva vindkraftsparken IJmuiden Ver Beta och den storskaliga elektrolysatorn i Rotterdam. CIP kommer att arbeta med Copenhagen Offshore Partners, dess exklusiva utvecklingspartner för havsbaserad vindkraft.