Nyheter

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Indien

Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv och anläggningsindustrin, har vunnit en stor order för gruvutrustning och eftermarknadssupport från Hindustan Zinc Limited i Indien.

Hindustan Zinc, del av Vedanta Group, är världens näst största zinkproducent och världens tredje största silverproducent. Bolaget har beställt en flotta av gruvtruckar samt riggar för bergförstärkning, ortdrivning och produktionsborrning. Utrustningen kommer att användas vid bolagets gruvor i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien: Rampura Agucha, Sindesar Khurd, Zawar, Kayad och Rajpura Dariba.

Utrustningsordern är värderad till cirka MSEK 215 och bokades i det andra kvartalet 2024. Utrustningen kommer även att stödjas av ett komplett service- och underhållningskontrakt under en period om sex till åtta år.

– Vi har ett långvarigt och produktivt partnerskap med Hindustan Zinc, och vi är glada att fortsätta stödja bolaget på sin resa mot en så säker och produktiv verksamhet som möjligt, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef. 

– Epiroc har stött utvecklingen av Hindustan Zinc i Indien med underjordsgruvutrustning sedan 1980-talet, tillägger Arunkumar Govindarajan, chef för Epiroc India. Mer än hälften av maskinerna i den här ordern kommer att levereras från Epirocs tillverkningsenhet i Nashik, vilket stödjer landets ’Make in India’-program.

Den beställda utrustningen inkluderar Minetruck MT65 S gruvtruckar, Simba E70 S produktionsborriggar, Boomer M2D ortdrivningsriggar, och Cabletec M10 S bergförstärkningsriggar. ”S” indikerar att maskinerna är del av Smart-serien. Maskinfunktioner inkluderar Epirocs Rig Control System, RCS, vilket gör dem redo för automation och fjärrkontroll.

Leveranserna kommer att påbörjas under tredje kvartalet 2024 och fortsätter in under tidiga 2025.