Nyheter

Debatt: ”Låt inte utbyggnaden av Malmös fjärrvärmenät ske i Eons regi”

”Stärk kundernas inflytande över fjärrvärmenätet. Sverige behöver införa en lag som skyddar fastighetsägare och boende mot monopolmissbruk.”

Det skriver Marie Thelander Dellhag, vd för MKB, Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna syd och Henrik Kjellgren, vd för Kanslihuset i en debattartikel i Sydsvenskan:

”När solen skiner och elpriserna är jämförelsevis överkomliga är det lätt att glömma bort den kostnadschock som drabbade fastighetsägare och flertalet hushåll för drygt ett och ett halvt år sedan. Först ut att avisera kraftigt höjda fjärrvärmepriser var Eon, som redan under sensommaren 2022 berättade att bolaget hade för avsikt att höja priset i Malmö och Burlöv med rekordhöga 20 procent. Efter omfattande kritik sänktes priset, men först efter de förbrukningsintensiva vintermånaderna. I år höjdes priset med ytterligare tre procent och inför 2025 och 2026 är höjningar på 2-6 procent aviserade. Det betyder att Eon på drygt 3 år kan komma att höja fjärrvärmepriset i Malmö/Burlöv med över 30 procent.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2024-06-04/lat-inte-utbyggnaden-av-malmos-fjarrvarmenat-ske-i-eons-regi/