Ödehus i älvdalen, Boden, Isbanan i Luleå, Bruksorten Örviken i Skellefteå, Älvrummet i Gällivare, Tomtebostrand i Umeå och Svappavaara, Kiruna. Det är platserna där de utvalda teamen ska tänka nytt tillsammans med kommunerna inom ramen för Visioner i Norr steg 2.
I projektet används nya arbetsmodeller för innovation där team med arkitekter, designers, antikvarier, ingenjörer, forskare och konstnärer bjuds in för att ge nya perspektiv i utvecklingen av attraktiva, trygga och hållbara samhällen.
Projektet är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. Bakom utlysningen står Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, för Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna. Arbetet leds av ArkDes och finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
I Norrbotten och Västerbotten pågår just nu några av de största investeringarna någonsin inom grön omställning, teknik och infrastruktur. Som en följd av satsningarna ställs stora krav på fler bostäder, attraktiva livsmiljöer och långsiktig hållbarhet. Den samhällsomställning som Visioner i Norr adresserar aktualiserar även frågan om kvalitativa platser och bostäder kan skapas på kort tid, samtidigt som befintliga resurser tillvaratas.
Attraktiva platser genom samhällsutveckling och förvaltning
Rådet för hållbara städer och kommunerna har tillsammans valt ut specifika platser som teamen ska ta fram nytänkande förslag kring. Det är för att utforska och bidra till arbetet med industriomställning och tanken är att arbetet ska mynna ut i nya arbetsmodeller där fler röster bjuds in i stadsplaneringen för att underlätta kommunernas framtida arbete.
Västerbotten och Norrbotten deltar i projektet och förhoppningen från Rådet för hållbara städer är att fler kommuner i hela Sverige ska kunna utnyttja resultaten och använda sig av dem i framtiden.
- Det här projektet handlar om att kommunerna har en dubbel uppgift och utmaning. Behovet är stort av att snabbt bygga bostäder för att möta industriomställningen. Samtidigt måste livsmiljöerna bli attraktiva och långsiktiga för människor som redan bor här. Det säger Jessica Segerlund, Chef ArkDes Think Tank på uppdrag av Rådet för hållbara städer.
– Rådet för hållbara städer vill stödja kommunerna. I projektet kopplar vi samman team i nära samarbete med kommuner. De ska ta fram konkreta förslag på hur platser kan gestaltas med hjälp av arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö. Det ska bli en miljö som utvecklas och förvaltas så att den blir bättre för dem som bor och verkar i området, i nutid och i framtid, avslutar Jessica Segerlund.