Nyheter

Solpark gör Böda Sand självförsörjande på el

Svea Solar och Böda Sand driftsätter en ny solpark på en av Sveriges mest välbesökta campingplatser. Öland är dessutom en av Sveriges mest solsäkra platser och solparken väntas bli en lönsam investering.

Solparken ska producera 2 300 MWh årligen, en produktion som innebär att Böda Sand blir självförsörjande på el och tar nästa steg mot en hållbar turism.

– Det är alltid kul att driftsätta en solpark, men lite extra kul när det är en solpark på en speciell plats som denna. Vi ser fram emot att bidra till en mer hållbar semesterort och dessutom ta ett stort kliv mot att göra Böda Sand mer självförsörjande på el, säger Magnus Bergqvist, försäljningschef för solparker på Svea Solar.

Efter rekordhöga elpriser under 2022 tog Böda Sand beslut att bygga en solpark. Svea Solar fick uppdraget att designa, optimera och bygga solparken. Solparken är på 2MW och väntas producera a 2 300 MWh årligen. Den nya solparken innebär att Böda Sand blir självförsörjande på el.

– Fantastiskt att vi är igång. Det känns bra att kunna bidra till en mer hållbar energi och upplevelse. Våra gäster ska känna sig trygga med att bara genom att valt att semestra hos oss har man gjort ett bra och hållbart val, säger Anna Barkevall, vd på Böda Sand.

Marken under solparken kommer hanteras som en slåtteräng och skuggan från panelerna väntas gynna både bin och växtlighet. Solparken hade byggstart i slutet av förra året och driftsattes den 17 maj.