Nyheter

Nordic Solar påbörjar byggandet av sin största svenska solcellspark

Nordic Solar har precis påbörjat byggandet av Hultsfreds solcellspark, som är företagets hittills största svenska solcellspark med en kapacitet på 92 MWp. Solcellsparken förväntas vara ansluten till det svenska elnätet i slutet av 2025 och kommer då att producera 100 GWh per år, vilket motsvarar elförsörjningen till cirka 26 600 europeiska hushåll per år.

Solcellsparken i Hultsfred är Nordic Solars näst största solcellspark hittills. Företaget planerar att etablera flera storskaliga solcellsparker i Sverige och har projekt på totalt mer än 600 MWp i sin utvecklingsportfölj.

– Sverige är ett av våra grannländer och ett viktigt land för oss att investera i. Vi ser både en enorm potential och ett behov av att stärka spridningen av förnybar energi i Sverige, och vår portfölj av planerade projekt kan bidra till att göra skillnad. Vårt projekt i Hultsfred bidrar till att belysa att stora områden i Sverige, som kännetecknas av många soltimmar, tillsammans kan ha en stor inverkan på utbyggnaden av solenergi i Norden. Det är därför med stor glädje som vi nu påbörjar byggandet av vår andra solcellspark i Sverige, som också är den största vi någonsin byggt i landet, säger Nikolaj Holtet Hoff, VD för Nordic Solar.

Hultsfreds solcellspark kommer att vara en del av den hittills största anslutningen av solceller till elnätet i Sverige

Hultsfreds solcellspark kommer att anslutas till det svenska elnätet via en ny stor transformatorstation i närheten av solcellsparken, som E.ON Sverige precis har börjat bygga och som Nordic Solar var med och tog det första spadtaget till i slutet av april.

Den nya stora transformatorstationen i Hultsfred kommer att ansvara för anslutningen av flera solparksprojekt med en sammanlagd kapacitet på cirka 200 MWp, varav Nordic Solars projekt står för 92 MWp. Hultsfreds solcellspark kommer därmed att ingå i den hittills största anslutningen av solcellsparker till elnätet i Sverige.

Utöver Hultsfredsprojektet bygger Nordic Solar även sin första solcellspark i Sverige, Lindesberg Solcellspark, som har en kapacitet på 22 MWp. Med de två projekten bygger företaget nu 114 MWp av sin totala portfölj av utvecklingsprojekt på totalt mer än 600 MWp i Sverige, som består av både egen projektutveckling och projekt i samarbete med den svenska solparksutvecklaren Helios Nordic Energy AB, inklusive Lindesberg Solar Park och Hultsfred Solar Park.

På bilden: VD Nikolaj Holtet Hoff