Nyheter

mimic tar in $2,5 miljoner för att utveckla den första AI-drivna roboten

Kapplöpningen om att utveckla den första kommersiellt tillgängliga humanoidroboten har främst koncentrerats till USA – fram till nu. mimic, en schweizisk startup, utmanar USA:s dominans och går med i robotkapplöpningen för att vara den första att ta en kombination av robotarm och humanoid hand till marknaden med hjälp av generativ AI, eftersom den samlar in en pre-seed-runda på $2,5 miljoner.

mimics omgång på 2,5 miljoner dollar leds av den schweiziska investeraren Founderful i ett tidigt skede, tillsammans med deltagande från den tyskbaserade fonden another.vc, Storbritannien-baserade Tiny.vc och en all-star lineup av specialiserade ängelinvesterare.

Mimic, som kom från forskningsuniversitetet ETH Zürich, grundades av forskarna Elvis Nava, Stefan Weirich, Stephan-Daniel Gravert och Benedek Forrai 2024. Grundarteamet arbetade i skärningspunkten mellan robotik och AI under professor Robert Katzschmanns Soft Robotic Labs när de blev allt mer övertygade om att den senaste utvecklingen av storskaliga generativa AI-modeller skulle vända på en mängd industrier, bortom bara språk- och bildgenerering.

Teamet satte sig för att utveckla en grundmodell för robotmanipulation och insåg snabbt hur mycket värde deras idé hade för att revolutionera hur robotik passar in i våra vardagliga liv och ekonomi. 

Idag skakar den globala bristen på arbetskraft företag inom flera sektorer och arbetsgivare kämpar för att hitta, anställa och behålla arbetare. Mot bakgrund av en påtaglig förändring av arbetspreferenser, som minskade arbetstider och ökad flexibilitet att arbeta hemifrån, är labb eller brister särskilt allvarliga i fallet med svåra, repetitiva och krävande manuella uppgifter. härma planer på att lindra dessa brister med skickliga, människoliknande robothänder som sömlöst passar in i befintliga manuella arbetsflöden, drivna av toppmoderna AI-modeller som tränas direkt från mänskliga demonstrationer.

– De flesta användningsfall är stationära och kräver inte en fullständig humanoid robot med ben. Det är därför vi fokuserar datainsamling och hårdvara på en universell robothand som är kompatibel med industriella robotarmar för positionering, säger medgrundaren Stephan-Daniel Gravert.

Lösningen kommer att göra det möjligt för en robot med mänskliga händer att förstå och imitera alla beteenden, helt enkelt genom att se en människa utföra det. Detta markerar ett avsteg från konventionella robotlösningar, som fokuserar på att vara specialbyggda för snäva användningsfall.

Eftersom varje användningsfall kräver dyr ad hoc-teknik och omfattande förprogrammerade rörelser, kan robotar bara utföra den snävt specifika uppgift de är designad för. Däremot utvecklar mimic robotar med ett enhetligt tillvägagångssätt för allmänt ändamål för att uppnå en mängd olika uppgifter med en enda robotdesign.

– Vi designade vår robot för att efterlikna en mänsklig hand så att den passar in i vår värld, istället för att designa om världen för att passa vår robot, säger medgrundaren Elvis Nava. 

mimics robotar kommer att drivas av en grundläggande AI-modell, vilket innebär att de kommer att kunna resonera och förstå den fysiska världen. Nedströmseffekten är att robotar kan utföra uppgifter med minimala demonstrationer och utan att kräva dyr, komplicerad programmering av ingenjörer för varje ny uppgift.

Dessa robotar är designade för alla branscher som sysselsätter arbetare i repetitiva men svårautomatiserade uppgifter som involverar komplexa motoriska färdigheter. Redan har teamet kontaktats av ett brett spektrum av initiala kunder, från stormarknader, industriell bakning och gastronomi till tillverkning, återvinning och automatisering av farmaceutiska laboratorier.

– Konventionell automation lämnar ett stort tomrum av tråkiga, låga till medelstora manuella arbetsuppgifter som ofta faller under bordet eftersom de är för komplexa eller inte ekonomiska för att automatiseras. För företag från detaljhandel till tillverkning blir det allt svårare att hitta rätt personal för dessa uppgifter. Genom att ta AI-driven robotmanipulation till nästa nivå kan vi nu ta itu med dessa utmaningar med oöverträffad flexibilitet och användarvänlighet, säger medgrundaren Stefan Weirich.

Humanoid AI och robotikföretag exploderar i popularitet.

Enligt Goldman Sachs skulle den globala marknaden för humanoida robotar kunna nå 38 miljarder dollar år 2035. mimic planerar att ligga före konkurrenterna genom att nära samarbeta med industrikunder för att utveckla lösningar för den verkliga världen samtidigt som man förblir laserfokuserad på plattformsoberoende manipulation och händer snarare än att bygga en hel mänsklig robot. 

Alex Stöckl, grundare på Founderful:

– Vi blev imponerade av mimics teknologi och vision. Vi tror att marknaden för AI-drivna robotar kommer att växa exponentiellt, och vi kommer att få se dessa robotar få en utbredd användning mycket snart.

Teamet kommer att ägna de kommande månaderna åt att vidareutveckla sin robot och AI-modell för att förbereda sig för mimics officiella produktlansering i år.

– I robotteknologin kan användningen av generella AI-tekniker lösa en nästan oändlig mängd verkliga problem. Detta tillvägagångssätt är än så länge endast begränsat av den begränsade tillgängligheten av robotträningsdata. Det håller vi på att ändra på, avslutar Elvis Nava.