Nyheter

Ny EPO-EIB-studie: EU:s inre marknad är en nyckelkatalysator för att skala ren och hållbar teknik

Mer än 22 % av rena och hållbara teknologier världen över utvecklas i EU. Koldioxidsnål energiteknik, ren rörlighet och alternativ till plast är de ledande områdena inom cleantech-uppfinningar som utvecklats i Europa.

Även om 29 % av EU:s miljöteknikinnovatörer för närvarande prioriterar sin nationella marknad, ser 61 % EU:s inre marknad som sin viktigaste framtida marknad.

Trots växande marknadsaptit för cleantech finns det ett betydande finansieringsgap mellan cleantechinnovatörer i EU och USA.

Den senaste gemensamma rapporten som lanserades idag av Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska patentverket (EPO) ger en omfattande översikt över Europas cleantech-innovatörer, och lyfter fram deras arbete och det stöd som behövs för att få ut deras uppfinningar på marknaden.

Över 70 % av innovatörerna som patenterar ren och hållbar teknik i Europeiska unionen har färre än 5 000 anställda. Nästan en tredjedel av dessa innovatörer (främst småföretag och medelstora företag) prioriterar sin nationella marknad, men två tredjedelar ser EU som den viktigaste framtida marknaden för att utöka sina kommersiella ansträngningar.

Rapporten belyser det faktum att Europeiska unionen bidrar till mer än en femtedel av alla högvärdiga cleantech-uppfinningar världen över, och att Tyskland och Frankrike har varit de främsta regionala bidragsgivarna. Globalt förblir Japan, USA och Kina betydande aktörer, med Kina som snabbt har ökat sin cleantech-sektor under de senaste åren.

Sedan 1997 har mer än 12 % av uppfinningarna världen över varit för rena och hållbara tekniker, med energiteknik med låga koldioxidutsläpp som är ledande på området, följt av betydande patentansökningar från ren rörlighet och alternativ till plast, såväl som anpassningstekniker till klimatförändringar och ren tillverkning.

– Europa ligger i framkant av cleantech-innovation, och en fullt fungerande inre marknad i EU är en katalysator för att skala upp detta. EIB-gruppen har förbundit sig att stödja Europas konkurrenskraft genom att investera i teknik och resurseffektivitet, säger EIB:s ordförande Nadia Calviño. Genom att tillhandahålla riskkapital och strategisk finansiering till cleantech-innovatörer kan vi främja utvecklingen och antagandet av banbrytande teknologier som möjliggör grönare, rättvisare tillväxt och en hållbar framtid.

EPO:s ordförande António Campinos tillade:

– Rapporten är välkommen att läsa mot en bakgrund av rekordhöga temperaturer och allt mer brådskande mål för hållbar utveckling. En spridning av ren och hållbar teknik är nyckeln till att säkra en bättre framtid. Även om det är uppmuntrande att se uppfinnare i EU leda vägen när det gäller att patentera grön teknik, är det viktigt att det globala IP-landskapet fortsätter att fördjupa sitt samarbete. EU:s rättsliga ram för att skydda innovation stärktes förra sommaren när EPO fick förtroendet att administrera det nya enhetspatentsystemet, vilket ger billigare och enklare patentskydd i 17 EU-medlemsstater som en enda rättighet.

När det gäller en rättslig ram för att stärka affärer, nämner EU:s cleantech-innovatörer konsekvent reglering i Europeiska unionen och snabbare tillgång till finansiering som sin mest önskade form av policystöd. För att möta denna utmaning har EIB-gruppen lanserat program som European Tech Champions Initiative (ETCI) och Scale-up Initiative. Dessa initiativ tillhandahåller olika finansieringsmekanismer – inklusive lån, garantier, startkapital, riskkapitalstöd och strategisk riskskuld – som syftar till att minska finansieringsgapet och stödja företag i olika tillväxtstadier.

Läs rapporten Finansiering och kommersialisering av ren och hållbar teknik här.

Foto: Florian Pircher