Nyheter

Banbrytande vätgaspatent förvärvas av Naneco Innovations i ny satsning på grön teknik

Naneco Innovations AB, en dynamisk och framträdande utvecklare av hållbara teknologilösningar och produkter baserade på nanobubbelteknik, meddelar förvärvet av en internationell patentansökan (PCT/SE2023/050317).

Den banbrytande metoden och apparaturen för vätgasproduktion, framtagen av den erfarna uppfinnaren Mats Hedman – som är erkänd för sina patent inom motorteknik och hållbar energiteknik – använder joniserande strålning tillsammans med patenterad nanobubbelteknik för att på ett särskilt energieffektivt sätt producera vätgas från vatten och kolmonoxid.

– Detta förvärv är en milstolpe i vårt åtagande att stödja miljövänliga teknologier som adresserar de globala energiutmaningarna, säger Daniel Häggqvist, VD för Naneco Innovations AB. Tekniken som omfattas av patentansökan, i kombination med vår nanobubbelteknik, har potentialen att kraftfullt transformera vätgasindustrin och bidra till en mer hållbar planet.

Genombrott inom vätgasproduktion med nytt patent

Det nyligen förvärvade patentet erbjuder en metod som betydligt sänker energiförbrukningen och produktionskostnaderna för vätgas. Genom att utnyttja joniserande strålning som UVC-ljus eller röntgenstrålning i samverkan med avancerad nanobubbelteknik, skapas en reaktion mellan vatten och kolmonoxid som genererar vätgas och koldioxid på ett energisnålt sätt.

​​​​​​​​​​​Innovationens roll i framtida hållbarhet

Denna teknologi har potentialen att radikalt förändra industrin genom att omvandla utsläpp av kolmonoxid till vätgas. Genom att ersätta fossila energikällor bidrar den här tekniken till att minska den globala uppvärmningen, vilket är oerhört värdefullt för miljön.

Naneco Innovations AB har i nära samarbete med uppfinnaren Mats Hedman och NPP, en ledande svensk tillverkare av specialskåp, utvecklat en prototyp för en vätegenerator. Detta framsteg utgör en avgörande del i vår ambition att på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt konvertera kolmonoxid till vätgas.

– Prototypen är ett direkt resultat av vårt produktiva samarbete med branschexperter och utgör ett avgörande framsteg i vårt mål att utveckla hållbara energilösningar, förklarar Daniel Häggqvist. Vi ser fram emot att fördjupa dessa initiativ och välkomna nya partnerskap med dem som vill hjälpa oss att kommersialisera och utvidga tillämpningen av denna revolutionerande teknologi.

Foto: Naneco Innovations AB

På bilden: Daniel Häggqvist (VD Naneco), Mats Hedman (Uppfinnare)