Nyheter

Askalons omfattande demontage av reservaggregat på OKG

Askalon och OKG har ett långt samarbete bakom sig. När kärnkraftverkets enorma dieselaggregat skulle plockas ner, fick Askalon förtroendet för totalansvaret för demonteringen.

– Projektet har gått jättebra och våra duktiga tekniker har klarat det med bravur, säger Askalons kundansvariga för kärnkraft, Mats Görrel.

De fyra dieselaggregaten har fungerat som reservgeneratorer, men har aldrig använts. Aggregaten har stått i den avvecklade O2:an i kärnkraftverket OKG. När beslutet togs att demontera dem fick Askalon frågan att ansvara för projektet.

– Våra servicetekniker är kända för att vara noggranna och försiktiga, berättar Mats Görrel.

Tillsammans med ett antal aktörer har teknikerna under närmare fem månader arbetat med demonteringen av maskinutrustning, rivning av väggar, demontering av portar och slutligen med att lyfta upp aggregaten med kringutrustning på lastbilarna som transporterat dem till Karlshamnsverket.

Mats Görrel berättar om det fina samarbetet med Sven Jinert AB i Hässleholm som stod för lyften av de cirka 50 ton tunga aggregaten.

– Vi har även haft mycket bra samarbete med DrillIt Betonghåltagning AB och Awenkon AB för projektledning. Vi är väldigt nöjda med projektet och stolta över våra tekniker under arbetsledning av Mikael Greibert, fortsätter Mats Görrel och berättar om de många vinsterna med demonteringen.

– Miljömässigt är det här en bra lösning eftersom motorerna återanvänds i stället för att skrotas.