Nyheter

SBMI antar uppförandekod för ansvarsfullt företagande

SBMI Sveriges Bergmaterialindustri har antagit en uppförandekod för att stärka arbetet för en sund och ansvarsfull bransch. Koden innehåller riktlinjer för affärsetik, hälsa och säkerhet, mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden, mångfald, jämställdhet och likabehandling samt klimat och miljö.

– Vi på SBMI är stolta över att anta denna uppförandekod. Den utgör en gemensam värdegrund för samverkan i en sund och välfungerande bransch. Medlemskap i SBMI ska vara ett signum för kvalitet, regelefterlevnad och ett professionellt agerande. Uppförandekoden är en utgångspunkt för den gemensamma plattformen som branschföreningen innebär, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI.

Uppförandekoden bygger på etablerade riktlinjer om hållbart företagande. Utgångspunkter för koden har varit Agenda 2030, FN:s Global Compact, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt OECD:s vägledning om tillbörlig aktsamhet.

Klubbades igenom på årsstämman

Uppförandekoden har tagits fram i en arbetsgrupp inom SBMI och alla medlemmar har fått lämna inspel innan den klubbades igenom på årsstämman den 11 april. Med uppförandekoden får SBMIs medlemmar en kvalitetsstämpel som visar att företaget är seriöst och arbetar för en sund bransch.

– Uppförandekoden gäller utan undantag för alla medlemsföretag i SBMI. Alla medlemmar har ett ansvar att se till att uppförandekoden efterlevs. Att bidra till samhällsnytta och vårda förtroendet för branschen är en viktig utgångspunkt för vårt gemensamma arbete, fortsätter Lisa Sennström.

Mårten Sohlman som är vd i SBMI berättar att initiativet till uppförandekoden kom från SBMIs styrelse som ville etablera en tydlighet kring hur vi agerar som medlemmar i branschen:

– Det ger en trygghet för medlemsföretagen att ha en gemensam värdegrund som utgångspunkt för samverkan inom SBMI, och det ger även oss som branschföreträdare en styrka att ha denna tydlighet kring att vi representerar företag som aktivt tagit ställning för en sund och ansvarsfull bransch.

På bilden: Lisa Sennström hållbarhetschef på SBMI