Nyheter

Coromatic i stor reservkraftaffär med Katrineholms kommun

Coromatic, en del av E.ON-koncernen och den ledande leverantören av robusta lösningar för kritisk infrastruktur i syfte att säkra kontinuerlig strömförsörjning och datakommunikation, har tecknat ett omfattande avtal med Katrineholms kommunala fastighetsbolag, Katrineholms Fastighets AB (KFAB).

Avtalet innebär leverans och service av totalt 13 reservkraftanläggningar under en femårsperiod. Med reservkraften förstärker Katrineholms kommun sin krisberedskap.

Krisförberedelser för att säkerställa att samhällskritisk verksamhet har tillgång till strömförsörjning om något oförutsett inträffar, är en prioriterad fråga för landets kommuner. Frågan har aktualiserats ytterligare mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget samt utmaningar med effektbrist i elnäten.

Som en del i sitt löpande krisförberedelsearbete har Katrineholms kommun sett över behovet av att säkra kraftförsörjningen. Det handlar både om att verksamheten ska fortsätta fungera som vanligt vid kommunala äldreboenden i händelse av ett avbrott i elförsörjningen, samt att bygga upp ett antal så kallade trygghetspunkter.

Detta är platser i kommunen där det finns exempelvis värme, vatten och information. Efter en inventering stod det klart att kommunen behövde förstärka reservkraftkapaciteten ytterligare.

Kommunen har sedan tidigare ett antal reservkraftanläggningar men genom att ta ett helhetsgrepp och upphandla alla behov på en gång uppnås flera fördelar.

Reservkraftlösningarna som installeras runt om i Katrineholms kommun är tillverkade i Coromatics egna anläggningar i Sverige och kan drivas med hållbara biobränslen, som t ex HVO100 och ECOPAR. Förutom tillverkning har Coromatic lång erfarenhet av att designa, installera, serva och underhålla verksamhetskritisk infrastruktur för många kommuner och företag runt om i Norden.