Nyheter

Ovako tecknar banbrytande partnerskapsavtal

Ovako har tecknat ett stort partnerskap med det nederländska företaget FNsteel för att revolutionera miljöavtrycket för premiumförädlad valstråd som levereras till Europas fordons-, byggnads- och ingenjörssektorer. Detta strategiska partnerskap innebär att Ovakos anläggning i Smedjebacken med lågt koldioxidavtryck kommer att hantera produktionsflödet av råmaterial som används av FNsteel för att tillverka premiumvalstråd genom företagets förädlingsanläggning. Avtalet kommer att gälla i minst två år, med start 2025.

FNsteel, som är en del av British Steel, arbetar under paraplyet för gruppens ambitiösa strategi för minskat koldioxidutsläpp samt att driva branschens övergång för en hållbar produktion. För att bibehålla sitt hållbarhetsmoment under denna övergångsperiod har FNsteel utforskat samarbeten med leverantörer av låga koldioxidutsläpp.

Ovako framstod som den ideala partnern, tack vare sitt beprövade och banbrytande arbete inom hållbarhet, med en helt skrotbaserad produktion, effektiva processer och användning av fossilfri elektricitet. Resultatet är att Ovakos stål har ett koldioxidavtryck som är 80 procent lägre än det globala genomsnittet.

– Efter en omfattande period av gemensamma tester och kvalitetssäkringsåtgärder är vi övertygade om att Smedjebacken är väl rustade för att förse FNsteel med betydande volymer av högsta kvalitet, säger Nicholas Källsäter, president för affärsenheten SmeBox. ”Tillsammans är FNsteel och Ovako Smedjebacken väl positionerade för att leverera specialanpassade förädlade produkter med ledande CO2-prestanda till marknaden, avslutar Nicholas.

Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako:

– Detta samarbete handlar inte bara om att producera stål. Det handlar om att omforma vår industris framtid. FNsteels ledarskap i att driva denna förändring är anmärkningsvärt, och tillsammans sätter vi kursen för ett mer hållbart landskap av ståltillverkning.

FNsteels vd, Matthijs van der Schoot betonar företagets engagemang för minskade koldioxidutsläpp.

– Vårt engagemang för hållbarhet är orubbligt. Detta partnerskap med Ovako är en spännande milstolpe på vår resa, som kommer att möjliggöra för oss att producera valstrådsprodukter med lågt koldioxidavtryck från vår förädlingsanläggning. FNsteel är stolta över att ta detta steg mot en mer hållbar framtid.

Foto: Fabien