Nyheter

Debatt: ”Inför kilometerskatt som gynnar eldrivna lastbilar”

”Fossilfria tunga lastbilar är fortfarande för dyra jämfört med dieselfordon för att elektrifieringen ska komma i gång på riktigt. Lösningen är att införa en kilometerskatt på alla lastbilar över 3,5 ton – olika hög beroende på storlek och mängden koldioxidutsläpp. I gengäld kan ­fordonsskatten sänkas.”

Det skriver miljösystemanalytikern Per Kågeson i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Enligt EU:s ESR-förordning måste Sverige minska utsläppen av växthusgaser från sektorer som inte omfattas av dagens utsläppshandel med 50 procent till 2030 jämfört med år 2005. Med nuvarande klimatpolitik går det inte att klara detta.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/infor-kilometerskatt-som-gynnar-eldrivna-lastbilar/

Foto: Peter H