Nyheter

Sunsurf Solar vinner Svensk solenergis pris för ”Årets prestation”

Sunsurf Solar vinner Solenergipriset 2024 i kategori ÅRETS PRESTATION. Priset har delats ut av Svensk Solenergi sedan 2004 och syftar till att lyfta innovation, initiativ och utveckling som kan vara hela solenergibranschen till gagn.

Sunsurf Solar tog hem priset i tuff konkurrens, 2024 var ett rekordår för antalet inskickade bidrag och deras projekt drog det längsta strået bland 49 olika bidrag.

– Vi är väldigt glada att få dela scenen med de andra pristagarna (som alla råkar komma från Göteborg i år), i kategorierna ”Årets anläggning mark” & ”Årets anläggning byggnad”. De mycket spännande & etablerade företagen Sunna Group & Raymond Solar, säger Marc Montgomery, VD – Sunsurf Solar.

Juryns motivering till årets prestation löd:

”Genom att utnyttja vattendrag för flytande solparker ökar potentialen för storskaliga projekt där det kan råda konkurrens om markresurserna. Flytande solparker minskar avdunstningen av vatten, samtidigt som den avkylande effekten ökar solcellernas effektivitet. Sunsurf Solars flytande solparksteknik är innovativ, bland annat genom att det är byggt för att tala det nordiska klimatet.”

”Genom att använda dubbelsidiga solceller ökar elproduktionen. Samtidigt släpper solcellerna igenom ljus så att fotosyntesen inte avstannar i dammen.”

”Sunsurf Solar visar genom Sveriges första flytande solcellsanläggning att gränserna för solenergi i Sverige inte är begränsade till mark- och takinstallationer. Deras arbete är ett föredömligt exempel på initiativförmåga och en inspirerande påminnelse om att teknisk utveckling och hållbarhet kan gå hand i hand.”

Läs mer om solenergipriset på Svensk Solenergis hemsida & Linkedin nedan:

Länk till Svensk Solenergis Hemsida

https://svensksolenergi.se/flytande-vertikala-och-osynliga-solceller-vann-solenergipriset-2024/:

Länk till Linkedin:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184116966155051008/