Nyheter

Rapport: IKEA-möbler tillverkas på bekostnad av några av Europas sista gammelskogar

Din köksstol eller barnsängen till din nyfödda kan ha tillverkats med material från värdefulla gammelskogar, visar en ny rapport från Greenpeace. Åtminstone om du har handlat på IKEA, vars möbeltillverkare använder material från avverkade gammelskogar i Rumänien för att tillverka populära möbler som INGOLF-stolar och SNIGLAR-sängar.

Vissa av gammelskogarna som avverkats klassas som Natura 2000-områden. Greenpeace kräver att IKEA omedelbart blir en del av lösningen istället för att bidra till klimat- och naturkrisen och demonstrerar utanför IKEAs affär vid Kungens Kurva i Stockholm under dagen.

– IKEA kan inte ducka allvaret i det här. De vill gärna framstå som hållbara, men i verkligheten bidrar de till skövling av gammelskogar som absolut inte borde röras. Det är uppenbart att IKEA måste ta större ansvar för sina leverantörskedjor och leva upp till sina egna hållbarhetslöften. Det här är tyvärr inte första gången IKEA kopplas till den här typen av skandaler, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Rapporten “Assemble the truth: Old-growth forest destruction in the Romanian Carpathians” har tagits fram av Greenpeaces kontor i Central- och Östeuropa i samarbete med flera andra Greenpeace-kontor, däribland Greenpeace Sverige. I rapporten har Greenpeace spårat vilka som ligger bakom avverkningen av värdefulla gammelskogar, däribland Natura 2000-områden, i den rumänska delen av bergskedjan Karpaterna.

Genom att analysera avverkningstillstånd och satellitbilder, i kombination med fältundersökningar, har Greenpeace följt hur avverkad skog fraktas från massabruk till möbeltillverkare, för att slutligen hamna i många av IKEAs affärer. Totalt har över 30 olika möbler med koppling till rumänska skogar hittats i IKEAs affärer i 13 olika länder: Sverige, Finland, Österrike, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Israel, Polen, Schweiz och Storbritannien.

– Greenpeace är inte principiellt emot att använda trä inom möbeltillverkning, så länge det går till långlivade produkter och inte sker på bekostnad av några av planetens mest värdefulla skogar. Jag tror inte att IKEAs kunder tycker att det känns lika charmigt att sätta ihop stolar och barnsängar hemma om de är medvetna om vad det verkliga priset för möblerna är. Det inser nog IKEA själva också, så vi uppmanar dem att bli en del av lösningen istället för problemet innan våra sista värdefulla skogar har hunnit förstöras, avslutar Erika Bjureby.

Karpaterna är en av de mest artrika platserna i Europa och hem åt bland annat brunbjörnar, lodjur, vargar och bisonoxar, samt många hotade växter. Trots det avverkas skogsytor motsvarande fem fotbollsplaner i timmen. De gammelskogar som avverkas här är särskilt värdefulla skogar som enligt EU:s biodiversitetsstrategi bör omfattas av skydd.