Nyheter

Nytt samarbete för att accelerera Dalarnas elektrifiering

Locus Energy via dotterbolaget Locus Dalarna försätter att växa genom investeringar i regional vindkraft i partnerskap med DalaVind AB. Därmed kommer drygt 45 GWh att adderas till Locus Energys portfölj samtidigt som investeringen bidrar till att accelerera Dalarnas energiomställning.

Locus Dalarna har förvärvat rätten till två vindkraftverk i projektet Fageråsen i Malung-Sälens kommun, SE3. Verken kommer tillsammans att producera drygt 45 GWh. Genom uppförandet av Fageråsen byggs dessutom en ny stamnätsstation i Tandö vilket väsentligen bidrar till att stärka det regionala energisystemet.

I samarbetet ingår också att DalaVind åtar sig ett Förvaltningsuppdrag för Locus Energys vindkraftverk i Dalarna.

– Med affären tar vi ett viktigt steg i att fördjupa våra samarbeten med kommuner och regioner i Sverige som önskar stärka sina energisystem. Vi ser fram emot det fortsatta samarbetet med DalaVind AB och att bidra till att stärka den förnybara elproduktionen i Dalarna tillsammans med övriga investerare i bolaget, säger Niklas Sörensen, VD Locus Energy.

DalaVind är ett utvecklingsbolag med syfte att möta efterfrågan på ny miljövänlig elproduktion i regionen med omnejd. DalaVind ägs av regionala energibolag samt regionala skogsägare och investerare och har sedan starten 2006 utvecklat 9 projekt med en sammanlagd produktion om 1 180 GWh.

För DalaVind är långsiktighet det primära och företaget är med på hela resan från projektering till byggnation samt eget ägande och förvaltning. Förvaltningsuppdraget åt Locus ligger också helt i linje med hur DalaVind driver sin verksamhet och planen är att utveckla detta ytterligare.

– DalaVind välkomnar det nya partnerskapet med Locus Energy som ger bolaget ökad förmåga att realisera sin utvecklingsplan. Locus Energy tillför både långsiktig investeringsförmåga och energikompetens som stärker DalaVinds möjligheter att accelerera den nödvändiga ökningen av den regionala elproduktionen som sammantaget kommer att kräva flera miljarder i investeringar, säger Niklas Lundaahl, VD DalaVind AB.

Locus Energy investerar tillsammans med fonden SEB Nordic Energy i befintliga anläggningar för hållbar lokal energiproduktion i Norden som kan uppgraderas med ny teknik för att accelerera utvecklingen. I dagsläget är Locus Energy närvarande genom direktinvesteringar i 23 svenska kommuner.