Nyheter

Energieffektivitetslösningar i byggnader: Sverige som fallstudie

Sverige är ledande i Europa när det gäller minskning av CO2-utsläpp och energieffektivitet genom smarta energilösningar, vilket resulterar i ökat fastighetsvärde. Byggnadsenergieffektivitetsexperter kommenterar innovationer som alla kommersiella fastigheter bör använda.

Ineffektiv energianvändning och dåligt hanterade underhållssystem minskar inte bara en byggnads marknadsvärde utan avskräcker också potentiella investerare. Med den senaste tidens uppgång i energipriserna söker fastighetsägare aktivt sätt att minska energislöseriet och sänka driftskostnaderna.

– Sverige kan vara en framgångsrik fallstudie av hur ett land kan stävja energislöseri och minska utsläppen av växthusgaser, vilket gör att investeringarna i gröna byggnader ökar, säger Donatas Karčiauskas, VD för Exergio, som tillhandahåller en AI-baserad, smart byggnadshantering lösning för övergripande energieffektivitet. Det har några av de lägsta växthusutsläppen per capita i Europa, tack vare regeringens ansträngningar för att säkerställa att varje hushåll har enkel tillgång till information om energibesparande åtgärder.

Exergios AI-drivna plattform erbjuder en lösning genom att optimera energianvändningen i kommersiella byggnader, och därigenom minska avfallet och höja deras marknadsvärde. Detta innovativa tillvägagångssätt är en del av den växande trenden att minska energislöseri från byggnader.

Sverige har å andra sidan infört ett grönt obligationssystem som stödjer hållbara byggnader, vilket gör dem mer attraktiva för banker att ge lån och investerare att investera i.

– Trots det gröna obligationssystemet är Sveriges fall unikt eftersom vi kontinuerligt tänjer på gränserna för högre hållbarhetsåtgärder trots de växande framstegen. Genom att erbjuda lägre lån till byggnader med låg energiförbrukning och ordentliga certifieringar (som BREEAM och LEAD) säkerställer vi att Sverige håller en viss energieffektivitetsnivå, säger Anders Borggen, svensk expert på fastighetsförvaltning.

– En annan unik aspekt här är att fastighetsbolagen har en större kostnadsbas eftersom de täcker fler nyttigheter för hyresgästerna, vilket gör energibesparande åtgärder mer påverkande på deras ekonomi. Totalavkastningen på fastigheter är en annan avgörande faktor eftersom den inkluderar energibesparande investeringar, tillägger Anders.

Därför kan en byggnads marknadsvärde växa helt enkelt tack vare energieffektiviseringslösningar – och dessa lösningar krävs i nya byggnader i Sverige. Gamla byggnader kan också dra nytta av kostnadseffektiva tillvägagångssätt, undvika dyra ombyggnader samtidigt som energiavfallsfrågorna tas upp effektivt.

– Många faktorer bidrar till fastighetsvärdet, som konkurrens, brist, nya statliga regler och läge. Fastighetsägare glömmer dock ofta bort att driftskostnader också kan vara en av nyckelfaktorerna som avgör fastighetsvärdet. När energipriserna stiger blir fastighetsägare konfronteras med en avgörande fråga: Hur kan de minska energisvinnet och sänka kostnaderna för byggnadsunderhåll?, fortsatte Karčiauskas.

Nettoavkastning, ett viktigt mått inom kommersiella fastigheter, är en annan viktig mätare för investeringsresultat för både fastighetsägare och investerare, inte bara i Sverige utan över hela världen. Det representerar den årliga inkomsten från en fastighet efter avdrag för driftskostnader och vakanser.

Det uttrycks i procent av fastighetens marknadsvärde.

– Även en mycket liten förändring i denna indikator kan leda till förändringar i värdet på en byggnad i hundratusentals eller till och med miljoner euro på lång sikt, betonar Karčiauskas.

Arbetet med att förbättra byggnaders energieffektivitet erbjuder en lovande väg att öka deras värde genom att stärka nettoavkastningsindikatorerna. Framför allt kan detta uppnås utan behov av omfattande ombyggnader, vilket är ett kostnadseffektivt sätt att höja fastighetsvärdet på den svenska marknaden.

– Sveriges framgångar belyser hur energioptimering kan öka fastighetsvärdet, vilket sätter en modell för implementering över hela världen. Nyligen tillämpade vi vår AI-drivna lösning på ett kommersiellt byggnadskomplex i Polen. Genom att optimera kyl- och värmesystemen för maximal energieffektivitet, gjorde det möjligt för ägarna att spara cirka 80 000 € under 9 månader, förklarade Karčiauskas.

Exergio har pågående projekt i Polen, Storbritannien, Irland, Tjeckien, Ungern, Oman, Sverige och Litauen och planerar att utöka sina tjänster till Tyskland och Frankrike.

OM Exergio
Exergio är ett företag som fötts av lång erfarenhet av byggnadsunderhåll. Företaget inser bristerna med konventionella metoder och introducerar ett AI-drivet system som analyserar byggnadsdata i realtid, vilket möjliggör informerat beslutsfattande och ger upp till 20 % energibesparingar. Denna innovativa lösning går längre än statiska system, och säkerställer anpassningsbara byggnadssvar på miljöfaktorer, och optimerar därmed energiförbrukningen utan att kompromissa med komfort eller driftseffektivitet.