Nyheter

Ny serie cylindriska rullager för tung industri och entreprenadmaskiner

– Vår nya serie med cylindriska rullager har anpassats specifikt för dessa ökade prestandakrav genom optimerade materialval, konstruktionslösningar, ytkvaliteter och värmebehandlinga, säger Sebastian Pfeuffer, produktchef för Cylindrical Roller Bearings på Schaeffler. Den högpresterande MPAX-hållaren med beprövade hållfasthetsegenskaper har visat sig vara extremt robust exempelvis i tillämpningar med höga vibrationer. Ringar och rullar kan även förses med en Durotect-B-beläggning som ger ökad slitstyrka.

Med NJ23-ILR-serien introducerar Schaeffler cylindriska rullningslager för krävande applikationer, som exempelvis industriväxellådor och entreprenadmaskiner. Lagren har en kompakt konstruktion, är utrustade med den högpresterande MPAX-hållaren och har mycket hög dynamisk bärighet. Bärighetstalet har ökat med i genomsnitt 24 procent, vilket fördubblar livslängden jämfört med NJ23-bastypen.

De nya NJ23-ILR-lagren intar därmed en topposition bland de cylindriska rullager som finns på marknaden för tyngre och krävande tillämpningsområden. De har bättre prestanda än vanliga lager av samma grundtyp – även vid varierande friktionsförhållanden som till exempel otillräcklig smörjning.

Byte av NJ23-ILR-lager vid livscykelns slut utförs enkelt då ILR-lager följer DIN 5412-1. Användare inom de tyngre industri- och offroadsegmenten får nu tillgång till en hållbar, pålitlig och användarvänlig rullagerlösning för högt belastade axlar.

Denna lösning imponerar och kan tack vare sin långa livslängd ge ett värdefullt bidrag till sänkta CO2-utsläpp.

Ökande krav på rullagertekniken

Med hjälp av cylindriska NJ23-ILR-rullager från Schaeffler kan nästan alla dagens utmaningar inom rullagerteknik för tyngre tillämpningar på marknaden hanteras. Historiskt sett har rullningslager för högt belastade industriväxellådor och entreprenadmaskiner behövt tåla mycket höga radiella belastningar och också behövt kunna ta upp axiella krafter.

På senare tid har ytterligare behov på lagren tillkommit. De högt belastade lagerlägena på höghastighetsaxlar och mellanaxlar i växellådor kräver nu allt högre dynamisk bärighet samt att de också måste tåla de höga accelerationskrafterna från till exempel markvibratorer och annan vibrerande utrustning. Lagrets höga prestanda ger utrymme för ’down-sizing’ även i krävande applikationer.

Ny serie skräddarsydd för ökade prestandakrav

De cylindriska rullagerna i den nya NJ23-ILR-serien är tillgängliga från första kvartalet 2024 med hålkoderna 16 till 44 och från fjärde kvartalet 2024 med hålkoderna 48 till 60. Lager i storleksintervallet upp till hålkod 36 har redan X-life-kvalitetsstämpeln för längre livscykel, högre lastkapacitet och en kompakt konstruktion.