Nyheter

Nätverket för solparker: ”Orimliga krav på solparker i ny dom från Mark- och miljööverdomstolen”

Onsdagen den 3 april meddelade Mark- och miljööverdomstolen sitt domslut om solparken Svedberga i Skåne. Den högsta instansen väljer nu att upphäva Mark- och miljödomstolens beslut om att tillåta etableringen av solparken. Domen innebär helt nya krav på att solparksutvecklare som vill etablera en anläggning på jordbruksmark, måste visa att det inte är möjligt att åstadkomma en ökad förnybar elproduktion genom att i stället anlägga exempelvis vindkraft.

– Dagens besked innebär inget förbud mot att bygga solparker på jordbruksmark, men det är orimligt att solparksaktörer måste utreda möjligheten att i stället etablera ett helt annat energislag. Samtidigt noterar vi att inte ett enda vindkraftverk i Skåne godkänts enligt miljöbalken de senaste tio åren trots att det är där elbehovet är mest akut, säger Madeleine van der Veer, talesperson för Nätverket för solparker.

Ärendet kring solparken i Svedberga berör avvägningen mellan elproduktion och livsmedelsproduktion.

Den aktuella solparksutvecklaren har i sin argumentation visat på möjligheten att kombinera de två samhällsintressena. Domstolen å sin sida menar i det här fallet att det inte framgår att samhällsintresset av elproduktionen är större än den livsmedelsproduktion marken kan bidra med.

– Alltför ofta ställs elproduktion från solparker mot livsmedelsproduktion, vilket är helt onödigt då dessa två viktiga samhällsintressen går alldeles utmärkt att kombinera. Solparken i Svedberga hade kunnat förse 35 000 hushåll med el, samtidigt som ytan fortsatt skulle bidra till den svenska livsmedelsproduktionen, fortsätter Madeleine van der Veer.

En tidigare kartläggning från Nätverket för solparker visar att det vid årsskiftet var 80 solparker i Skåne som väntade på besked från Länsstyrelsen. Tillsammans skulle de kunna öka elproduktionen i länet med 67 procent. Samtidigt motsvarar den totala ytan berörd jordbruksmark mindre än 15 procent av den mark som låg i träda i Skåne under 2022.

– Såväl branschen som länsstyrelserna har tidigare pekat på att det behövs en reformering av lagstiftningen kopplad till solparker. Den här domen visar med all önskvärd tydlighet att det behovet är både stort och brådskande, avslutar Madeleine van der Veer.

Foto: Erich Westendarp