Nyheter

OX2 säljer sin första energilagringsanläggning

OX2 har tecknat avtal med Flower, ett svenskt energiteknikbolag, om att sälja energilagringsanläggningen Bredhälla i Sverige. OX2 påbörjade byggnation av Bredhälla, beläget i Uppvidinge kommun i södra Sverige, i slutet av 2022. Anläggningen består av batterier med litium-jonteknik med en total kapacitet på 42,5 MW /42,5 MWh fördelat på 20 containrar.

Bredhälla kommer att tillhandahålla stödtjänster till Svenska Kraftnät för att säkerställa stabiliteten i elnätet samt arbitragetjänster på elmarknaden.

Affären är villkorad av godkännande från svenska myndigheter samt av Svenska Kraftnät och förväntas slutföras under andra kvartalet 2024.

Efter att anläggningen tagits i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen under ett 10-årsavtal.

– Vi är glada att kunna meddela försäljningen av Bredhälla, det första energilagringsprojektet som OX2 har startat och utvecklat. Vi har under de senaste åren byggt upp en stark portfölj inom energilagring, en teknologi som kommer att bidra till den pågående energiomställningen, säger Paul Stormoen, VD på OX2.

– Vi är glada över att ha nått en överenskommelse om Bredhällaprojektet med OX2. Detta strategiska tillskott till vår portfölj gör att vi kan utveckla nya produkter och intäktströmmar för flexibla energiresurser vilket bidrar till att driva på energiomställningen. Dessutom understryker förvärvet Flowers position som en ledande aktör i branschen, säger John Diklev, vd och grundare av Flower. OX2:s totala portfölj inom energilagring uppgår till cirka 1 GW med projekt i Sverige, Finland, Polen och Australien.