Nyheter

Vesivek inleder samarbete med Solarstone för integrerade solceller

Nordens största takrenoveringsföretag, Vesivek, har inlett samarbete med Solarstone, en ledande aktör inom integrerade solceller. Samarbetet gör att husägare som inte vill behöva välja mellan design och funktion nu erbjuds en smidig helhetslösning.

Estländska Solarstone är pionjärer inom integrerade solceller och har Europas största fabrik för byggnadsintegrerade solceller (BIPV). Solpanelerna kan beställas i olika utföranden och monteras inte på taket som vanliga solceller utan solcellerna är taket ­. Att valet föll på Vesivek i jakten på svensk samarbetspartner föll sig därmed naturligt.

– Solarstone behövde en samarbetspartner som dels kan montera solceller, dels renovera tak. Och inget annat företag i Sverige renoverar lika många tak som vi gör. Eftersom integrerade solceller inte behöver något tak att monteras på blir de ett utmärkt alternativ för alla som ändå hade tänkt renovera taket, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek.

Design och funktion i ett

Antalet solcellsinstallationer i Sverige slår ständigt nya rekord och även om vinterns förhållandevis låga elpriser minskat efterfrågan något är solceller fortfarande på många husägares önskelista. Dock finns de som väljer att avstå av estetiska skäl ­– de tycker att solpaneler på taket är fult. Och tidigare har integrerade solceller inte varit lika effektiva som klassiska solceller, men så är inte fallet med Solarstone.

­– Solarstones integrerade solceller är högeffektiva och producerar upp till 200 watt per kvadratmeter. Och fördelen med att göra hela taket till solceller är att den producerande ytan blir större och alltså kan generera mer el. Och dessutom vet vi att det finns husägare som inte vill sätta klassiska solpaneler på taket för att de tycker det är fult, nu slipper de välja mellan design och funktion, säger Jani.