Nyheter

Solceller på taket och intelligent system för energieffektivisering

Malung-Sälens kommun har gett Peab i uppdrag att bygga en ny simhall i Malung. Projektet, som påbörjades i augusti 2022, beräknas vara klart sommaren 2024. Kommunen vill erbjuda en modern och tillgänglig anläggning med olika– och vissa unika aktiviteter för boende och besökare.

Den nya simhallen ligger på Sportfältet Grönland på Östra Bangatan 2 i Malung och kommer att ha faciliteter för människor i olika åldrar och med olika behov då det gäller vattenaktiviteter för att främja fysiskt och psykiskt välbefinnande.

I simhallen kommer att finnas en lek- och plaskplats för barn i åldern upp till fem år och en relaxavdelning med varmpool, isvak och bastu, samt en multipool med justerbar botten som mäter 8 x 12 meter. 

Hallen rymmer också en 25 meter lång simbassäng med åtta banor som möjliggör tävlingssimning och med gott om utrymme att träna och förbättra simkunskaper. Multipoolen med ett höjbart och sänkbart golv är en annan unik funktion som erbjuder flexibilitet när det gäller vattendjup för att passa olika åldersgrupper och kompetensnivåer. Här finns också en höj- och sänkbar hinderbana, AquaCross – den första i Sverige.

– Aquacross är en hinderbana med hinder ovan och under vattenytan. Aquacrossen har två  parallella banor, förklarar Viktor Nodén, entreprenadingenjör på Malung-Sälens kommun.

– Simhallen en av de mest energikrävande byggnader man kan ha i en kommun, säger Kjell Edvinsson, fastighetstekniker, i ett informationsklipp på kommunens hemsida.

För att hantera detta kommer simhallen att få ett välisolerat skal som ska hålla värmen kvar i byggnaden. Återvinning sker på så många plan som möjligt. Ledbelysning kommer att användas och den planerade installationen av solceller på taket har utökats från 60-8o Kw.

El som blir över kommer att användas i ishallen bredvid. Värmen i duschvattnet återvinns via gråvattenväxlare och ett intelligent system som effektiviserar energiförbrukningen installeras. Byggnaden kommer att kläs med en träpanel.

Den kommer att ha en entré med servering som också kan betjäna de badande gästerna. Detaljplanen medger ett område som är avsett för en simhall i flera våningar, detta tillsammans med en kompletterande yta för fordonsparkering. 

Peab bygger den nya simhallen centralt i Malung på en yta av 5 400 kvadratmeter. 

– Det är väldigt hedrande att vi har fått detta uppdrag. Att bygga badhus är både intressant och krävande, men vi känner oss väl rustade att i nära samarbete med beställaren leverera en ny simhall till Malungsborna, säger regionchef Nils Staffansson.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkansformen partnering. Byggstart skedde i augusti 2022 och simhallen beräknas vara klar i juni 2024.

FAKTA:

Tidplan: september 2022–juni 2024

Byggherre: Malung, Sälen kommun

Totalentreprenör: Peab Sverige 

Arkitekt: Norconsult AB

Kostnad: ca 200 Mkr