Nyheter

Unik beläggning för ökad livslängd och lägre borrkostnad

Sandvik introducerar Golden Shank, en patenterad korrosionsskyddande beläggning för kraftigt ökad livslängd och lägre borrkostnad per meter.

Nackadaptern utsätts för tuffa förhållanden med användning av korrosivt vatten som spolmedia i många underjordsgruvor och måste klara utmaningar som utmattningsslitage, materialspänningar och försprödning under sin livstid.

– Att prioritera operatörssäkerhet och minimera miljöpåverkan genom färre verktygsbyten är avgörande faktorer i vår produktutvecklingsprocess, säger Thomas Blomfeldt, produktchef för topphammare på Sandvik Mining and Rock Solutions. Golden Shank kommer att göra det möjligt för vissa kunder att potentiellt fördubbla effektiviteten.

Sandviks nya Golden Shank är utrustad med en patenterad, nickelpläterad beläggning med låg friktion och en polymerbeläggning för förbättrad korrosionsbeständighet.

Den unika beläggningen appliceras över hela nackadaptern och i spolslitsen, med undantag för slagytan, och detta minimerar slitaget på spolhustätningar och drifter, samt minskar brott på maskindelar och bergborrverktyg.

Fälttester bekräftar 30 – 100 procent längre produktlivslängd. Genom att borra längre mellan serviceintervallen kan man proaktivt planera in byten av nackadaptrar under planerade servicestopp och minska tidskrävande och kostsamma oväntade brott under pågående borrning. Även i gruvor där korrosion inte är vanligt förekommande har Golden Shanks fälttester konsekvent visat på 2 – 3 gånger längre livslängd än andra liknande marknadsalternativ.

Den förlängda livslängden för nackadaptern förbättrar säkerheten och hållbarheten genom att minska operatörens hantering och tunga lyft, lagerbehov och utsläpp från transporter. En beläggning med mindre miljöpåverkan förbättrar också hållbarhetsavtrycket i tillverkningen.