Nyheter

Optimering av kapitalutgifter: Förstå livscykelkostnaden för en kompressor

Text: Sovathya Koun, produktchef ELGi Compressors Europe

Att köpa en industriell kompressor är ett av de viktigaste besluten för ett företag. Inköpet av en industriell kompressor innebär en betydande kapitalinvestering för alla företag. Detta beror på att tryckluft är en nödvändighet för företag tillsammans med vatten, gas och elektricitet.

Tryckluft driver olika verktyg och maskiner som behövs för den dagliga driften. Detta beslut blir ännu viktigare eftersom en kompressor förväntas fungera under en längre period om den underhålls på rätt sätt enligt tillverkarens riktlinjer. Det är således inte fråga om ett köp med kortsiktigt värde, utan om ett köp som skall stödja fabriksverksamheten under en lång period.

Det är därför företag tar hänsyn till många faktorer när de bestämmer sig för vilken kompressor de ska köpa. Naturligtvis är valet av kompressorteknik av största vikt vid valet av kompressor. Ska luftkompressorn vara en oljesmord kompressor eller en oljefri kompressor? Det beror på tillämpningen och hur känslig man är för förekomst av olja i tillverkningssystemet.

På samma sätt är luftflödeskravet en annan faktor som avgör valet av kompressor och hjälper till att bestämma hur kraftfull kompressorn ska vara. Enligt Energy Efficiency Consideration är energiförbrukningen en betydande kostnadsfaktor vid drift av kompressorer. Utvärderingen av livscykelkostnaden hjälper till att välja en kompressor med optimal energieffektivitet, vilket leder till långsiktiga besparingar på energikostnaderna. Kostnaden för en kompressor är dock fortfarande en annan viktig faktor som påverkar köpbeslutet.

Tittar du på rätt kostnad för en kompressor?

Många företag tar ofta hänsyn till den initiala investeringen för att köpa en kompressor när de beräknar kostnaden för en kompressor. Detta värde kan dock vara missvisande i det långa loppet. I jakten på den bästa och billigaste kompressorn behöver företag ofta komma ihåg att kompressorer är en investering som förväntas ha en lång livslängd och därför har många andra kostnader som är sammanflätade med deras prestanda.

Dessa inkluderar kostnaderna för den energi som förbrukas av kompressionssystemen. Om en industriell kompressor med högre energieffektivitet underhålls på rätt sätt kommer den att ha en lägre total energikostnad under hela sin livslängd. På samma sätt finns det underhållskostnaderatt ta hänsyn till för utrustning för kapitalutgifter. kompressorer kräver regelbundet underhåll för att fungera effektivt, ochunderhållskostnaden för en kompressor kan uppgå till ett betydande värde under hela dess livslängd.

Det är därför det är viktigt att förstå livscykelkostnaden när man beräknar den totala ägandekostnaden för en kompressor. Livscykelkostnaden ger en mer heltäckande kostnadseffektivitet på lång sikt istället för att bara fokusera på den initiala kostnaden för en kompressor. Företag kan säkerställa övergripande kostnadsbesparingar under hela livslängden genom att välja ett kompressorsystem med hög energieffektivitet och låga underhållskrav.

Beräkning av en kompressors livscykelkostnad

TCO, eller sammanlagd ägandekostnad, är ett koncept som omfattar alla betydande kostnader som kommer med en skruvkompressor, såsom energikostnader, underhållskostnader och initial investering. Kort sagt omfattar livscykelkostnaden eller den totala ägandekostnaden för en kompressor alla utgifter och investeringar som kommer att krävas under skruvkompressorns livstid.

En livscykelkostnadsanalys är ett omfattande verktyg för att jämföra och utvärdera olika kompressorsystem.

Den belyser potentiella totala investeringar, som omfattar tre viktiga komponenter:

Initial investering

Underhållskostnader underhela livslängden

Energikostnaderunder hela livslängden

Livscykelkostnad = (initial investering) + (underhållskostnader underhela livslängden) + ( energikostnaderunder hela livslängden)

Dekonstruktion av livscykelkostnaderna

Initial investering

Detta utgör den initiala kostnaden för inköp och installation av kompressorsystemet. Den initiala investeringen kan bero på vilken typ av industriell kompressor som krävs för tillämpningen. Kostnaden kan öka ytterligare om tillbehör som luftfilter eller kyltorkar ingår i uppbyggnaden av tryckluftssystemet. Den initiala investeringen är det mest synliga beloppet vid förvärv av en skruvkompressor, eftersom det är den första kostnaden som måste hanteras. Vanligtvis utgör den dock bara 10 % av den totala ägandekostnaden.

Underhållskostnader under hela livslängden

Detta inkluderar allt rutinunderhåll och alla reparationer som utförs under kompressorns livslängd och bidrar till den totala kostnaden. Proaktiva underhållsåtgärder kan bidra till att minimera oväntade driftstopp och förlänga kompressorns livslängd. Att välja en kompressor som kräver minimalt underhåll sparar också kostnader på lång sikt.

Tillbehör som tryckluftsfilterkan också bidra till att minska de långsiktiga underhållskostnadernaeftersom de skyddar de interna systemen i en industriell kompressor från skador som orsakas av damm i driftsmiljön.

Energikostnader under hela livslängden

Energikostnadernaunder hela livslängden inkluderar kostnaden för den energi som förbrukas vid drift av kompressorn under hela dess livslängd.

Detta beror vidare på följande:

Lastkraft: Detta är den effekt som förbrukas för att generera tryckluft vid ett specifikt tryck med det erforderliga flödet.

Avlasta kraften: Detta är den effekt som förbrukas när kompressorn går på tomgång utan att generera användbar tryckluft.

Förluster vid avblåsning: Detta är kostnaden för att tryckavlasta kompressorn under tomgång, vilket leder till att värdefull tryckluft släpps ut i atmosfären.

Tryckfall: Med tryckfall för tryckluft avses den minskning av lufttrycket som uppstår när tryckluft passerar genom de olika komponenterna i ett tryckluftssystem. Varje tryckminskning på 1 bar(g) förbrukar 7% mer ström, vilket understryker vikten av att minimera tryckfall i systemet.

Luftläckage: Tryckluftsläckage kan stå för 10-30% av tryckluftsenergin, vilket leder till betydande energiförluster och ineffektiv drift.

Det bör noteras att tryckfall, avblåsningsförluster och luftläckage kan undvikas med rätt underhåll. Detektering av tryckluftsläckage kan vara en del av periodiska underhållsplaner för att förhindra tryckluftsförluster på grund av läckage.

Varför är det viktigt att beräkna kompressorns livscykelkostnad?

Det är viktigt att känna tilllivscykelkostnaden för en kompressor för att kunna dra nytta av betydande kostnadsbesparingar på lång sikt. Eftersom kompressorn är en kapitalinvestering är det en fördel att beräkna den totala ägandekostnaden. Det är också bra att se på kostnaderna ur ett mer övergripande perspektiv istället för att bara fokusera på utrustningens självkostnadspris.

Genom att identifiera och åtgärda ineffektivitet i energiförbrukning, underhåll och nyinvesteringar kan företagen dessutom förbättra den övergripande driftseffektiviteten och produktiviteten. Att välja rätt kompressor genom att ta hänsyn till kompressorns livscykelkostnad förbättrar inte bara tillverkningsprocessens driftseffektivitet utan bidrar också till den övergripande kostnadseffektiviteten.

Genom att prioritera energieffektivitet och underhållsrutiner kan företag uppnå betydande kostnadsbesparingar och säkerställa tillförlitligheten hos sin tryckluftsinfrastruktur.

Kompressorer har olika energieffektivitet. Genom att beräkna livscykelkostnaderna kan du bedöma energiförbrukningens långsiktiga inverkan på dina driftskostnader. Att investera i en mer energieffektiv kompressor kan leda till betydande besparingar över tid.