Nyheter

Det första kärnenergimötet: Utveckling, energisäkerhet och klimatförändringar

Världens ledare samlas för det första kärnenergimötet någonsin i Bryssel i fredags för att positionera kärnteknik som en lösning för att ersätta förorenande fossila bränslen och ta itu med klimatförändringar, utveckling och energisäkerhet.

Toppmötet kommer i kölvattnet av COP28-beslutet, som förutom att kräva tredubbling av förnybar kapacitet och fördubbla den globala genomsnittliga årliga takten för energieffektiviseringar till 2030, tyvärr erkände kärnkraft som en av lösningarna för djupgående minskning av växthusgasutsläppen i linje. med 1,5°C.

– Som med införandet av kärnkraft i COP28-texten, är detta toppmöte en enorm distraktion från var världens ledares fokus borde vara. Förnybar energi och energieffektivitet är de allmänt erkända och mest prisvärda och säkra kandidaterna för att ersätta fossila bränslen, minska utsläppen och bana väg för en motståndskraftig, rättvis och hållbar utveckling. Enligt IEA- och IRENA-analyser kommer 90 % av utsläppsminskningarna att täckas av förnybar energi, tillsammans med energieffektivitet och slutanvändningselektrifiering till 2050. Budskapet där är att övergången till ett förnybartbaserat energisystem är möjligt och fördelaktigt. Det är här som världsledarnas fokus bör ligga, säger REN21:s verkställande direktör Rana Adib.

Förnybar energi finns tillgänglig i en eller annan form runt om i världen och är den billigaste energikällan på de flesta marknader. Dess lokala produktion genererar en mängd fördelar i form av ren luft, tillhörande hälsoförbättringar, jobb och ekonomiska möjligheter och förbättrad tillgång till energi. Distribuerad förnybar energi möjliggör flera användningar av mark och för inkludering av många intressenter i samhällen.

Det mesta av kärnkraften är statligt ägd, uppifrån och ned och fientligt inställd till begreppen deltagande planering och genomförande av energiprojekt och inkludering. Det ansluter sig till det förflutnas energisystem. Kärnenergi är dyrt. Det producerar radioaktivt avfall som är svårt att lagra och hantera.

Frankrike, till exempel, är hem för uppskattningsvis 1,7 miljoner kubikmeter (m3) kärnavfall, där tre fjärdedelar av det lagras i särskilda offentliga anläggningar. Radioaktivitet från kärnkraft varar i generationer och anläggningarna är sårbara för olyckor och säkerhetsintrång.

Förnybar energi borde vara en no brainer för alla världsledare. Förutom att öka tillgången till energi och energitrygghet kommer den förnybara energisektorn att ge tiotals miljoner ytterligare arbetstillfällen under de kommande decennierna, och växa från 13,7 miljoner år 2022 till över 40 miljoner år 2050.

Och med jobb inom övergångsrelaterad teknik som växer från 15 till 81 miljoner i mitten av seklet, (enligt data från IRENA), är det klart att vinsterna i arbetstillfällen inom förnybar energi klart kommer att uppväga förlusterna av jobb inom fossilbränslesektorn.

Solceller på taket, huvudsakligen ägda av medborgare, företag, städer, representerar mer än 40 % av den totala installerade kapaciteten 2022, vilket främjar energidemokrati.

– Med alla dessa beprövade fördelar från förnybar energi, är att vända sig till en dyr, farlig och mindre demokratisk energikälla som kärnkraft ett missat tillfälle och slöseri med värdefull tid och resurser. Det är mindre än 2000 dagar kvar till 2030 och tillfällets fönster att hålla uppvärmningen under 1,5°C håller på att stängas snabbt.Vi har helt enkelt ingen tid och resurser att bygga kärnkraftsanläggningar.

– Världens ledare måste lyssna på vetenskapen och data som visar att förnybar energi och energieffektivitet är den bästa, mest prisvärda och hållbara vägen till motståndskraftiga och rättvisa ekonomier och samhällen. Det finns fortfarande ett stort arbete att göra för att uppfylla det viktigaste resultatet av COP28 och för att omvandla våra ekonomier till att bli förnybara. Världens ledare bör inte distraheras från att uppnå detta avgörande mål, sa Adib.

Foto: Joaquin Aranoa