Nyheter

Flower säkrar finansiering för sin fortsatta tillväxtresa

Energiteknikbolaget Flower är ledande inom optimering och hantering av energiresurser. Nu säkrar de ny finansiering för fortsatt expansion i Sverige.

Flowers tekniska plattform för optimering av energiresurser gör det möjligt att styra och reglera energiförbrukning i elsystemet. Bolaget hade en stark tillväxt under 2023. Från att ha omsatt tio miljoner kronor under 2022 växte intäkterna till cirka 100 miljoner kronor förra året. Prognosen för 2024 bådar gott, och Flower avser öka sin omsättning ytterligare under året.

Nu har bolaget tagit in nytt kapital genom skuldfinansiering via Norion bank, i syfte att delfinansiera framtida investeringar.

– Det är ett styrkebesked att i så här utmanande tider kunna säkra nytt kapital för fortsatt expansion. Pengarna kommer att användas för finansiering av vår expansion, med målsättningen att stötta elnät och morgondagens energisystem, säger John Diklev, grundare och vd på Flower.

– Det är alltid lika glädjande att få förtroendet att hjälpa företagare i den gröna omställningen. Vår kundgrupp är medelstora företag, som ur ett hållbarhetsperspektiv är oerhört viktiga i och med att de traditionellt står för en stor tillväxt både gällande arbetstillfällen och samhällsekonomi. Utifrån den aspekten anser vi att Flower är en stabil aktör med en spännande nisch inom kraftindustrin, säger Patrik Lindbäck, Senior Client Executive på Norion Bank.

Flowers teknologi sträcker sig över flera segment, allt från hemmabatterier och elbilsladdare till stora sol-, vind- och batteriparker kan styras för att balansera elnätet. I februari presenterade företaget ett nytt samarbete med Kalmar Energi med målsättningen att främja hållbara och stabila energilösningar genom ett storskaligt och innovativt batterilager med en kapacitet på 5 MW/5 MWh. Flower har siktet på en fortsatt expansion globalt, även om det aktuella tillskottet ska gå till att stärka positionen på den svenska marknaden.

Det senaste tillskottet medför nu att Flower har närmare 600 MSEK till förfogande för investeringar, då kapitalet från Norion adderas till tidigare säkrade ägarlån och skuldfinansiering från SEB.

– Vi är i ett väldigt spännande skede och för alltid dialoger med flera aktörer. Vi hoppas kunna dela mer information om vårt nästa steg inom en snar framtid. 2024 ser ut att bli ett bra år för både energiomställningen och för Flower, avslutar John Diklev.

Om Flower:

Flower grundades 2020 av John Diklev och har på kort tid blivit Sveriges ledande aktör inom batterilagring. Med sikte på snabb expansion mot utvalda europeiska marknader definieras Flowers resa av att kombinera banbrytande teknik med flexibla tillgångar, vilket möjliggör för samhällen drivna av hållbar energi. Flower har lösningen för morgondagens energisystem.