Nyheter

Den mest prisvärda fjärrvärmen finns i Gävle

Bionär Närvärmes nät i Bergby i Gävle kommun erbjuder landets mest prisvärda fjärrvärme. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna GFR.

– Jämfört med leverantörer med liknande förutsättningar är nätet i Bergby det billigaste i Sverige, säger David Björnberg analytiker hos Fastighetsägarna. 

I rapporten ”Bäst i klassen” granskar Fastighetsägarna GFR fjärrvärmebranschen på ett nytt sätt. Fjärrvärme har stordriftsfördelar, och stora nät bör därför vara billigare än mindre nät.

I rapporten delas fjärrvärmenäten in i sex olika klasser baserat på hur mycket värme nätet levererar. Utifrån detta räknas ett benchmarkpris för varje klass ut.

Det mest prisvärda nätet finns i Gävle och ägs av Bionär Fjärrvärme. Det är 15,4 procent billigare än benchmarkpriset för sin klass. Det minst prisvärda nätet återfinns i Ragunda, som är över 60 procent dyrare än benchmarkpriset i sin klass.

– Bolag som rankas lågt i rapporten är skyldiga sina kunder en förklaring. Varför har ni ett betydligt högre pris än leverantörer med liknande förutsättningar? I detta fall går det inte att skylla på leveransstorlek, säger David Björnberg.

De bolag som rankas lågt i rapporten har i allmänhet höjt priset mer under 2023. I rapporten finns också ett beräknat benchmarkpris för 2024. Detta pris kan kunder använda för att utvärdera sin fjärrvärmeleverantör i kommande prisdialoger.

– Vi hoppas att denna rapport kan användas av fjärrvärmekunder över hela landet för att ställa informerade frågor till sin leverantör. I längden tjänar både kunder och leverantörer på det, säger Bengt-Göran Dahlman, oberoende fjärrvärmeexpert som varit konsult till rapporten.