Nyheter

Östersund får nytt kraftvärmeverk

Jämtkraft investerar 1,5 miljarder kronor och bygger nytt kraftvärmeverk i Östersund. Det bidrar till säkrare värmeförsörjning och kraftigt ökad elproduktion. Framför allt tas stora steg framåt när det gäller möjliga bränslen och rening av såväl rökgaser som vatten.  

Det nya kraftvärmeverket byggs i anslutning till den befintliga kraftvärmeanläggningen från 2001 i stadsdelen Lugnvik mellan Storsjön och E14 i nordvästra delen av Östersund. Syftet är att framtidssäkra en stabil och säker leverans av fjärrvärme.

Ett antal äldre hetvattenpannor i fjärrvärmenätet ersätts av den nya pannan och anläggningen anpassas för att kunna köras under sommaren då värmebehovet är lägre. Detta möjliggör produktion av förnybar el året om. En tredjedel av produktionen i det nya verket blir el och två tredjedelar blir fjärrvärme.

De gamla pannorna kommer att finnas kvar som reservpannor. Äldre reservpannor som eldas med tjockolja tas dock bort. I planerna finns också ambitionen att samla in koldioxid från de biobränslen som eldas. En bränsleficka byggs i form av en stor betongkonstruktion nedsänkt i marken.

Jämtkraft AB ägs av kommunerna Östersund, Krokom och Åre. Det här är ett av Jämtkrafts största projekt hittills, men även för regionen är det ett stort projekt. 120 personer är för närvarande sysselsatta på byggarbetsplatsen.

Elproduktionen ökar

I den nya anläggningen kommer det att årligen produceras 350 GWh värme och 130 GWh el, vilket innebär en ökning av elproduktionen från Lugnviksverket med 40 GWh. Mängden producerad el i det nya kraftvärmeverket kan jämföras med att Jämtkrafts största vattenkraftverk Hissmofors producerar 330 GWh el per år.

I och med att den nya anläggningen ersätter äldre reservpannor som drivs med tjockolja och som nu avvecklas minskar utsläppen kraftigt.

– I grunden bygger det nya kraftvärmeverket på traditionell teknik, vi kokar vatten, men desto mer nyheter blir det på reningssidan, säger Ylva Andersson, vd i Jämtkraft AB.

Rökgasrening sker med bland annat katalysator-, textilfilter- och kondensteknik. Också vatten renas i flera steg innan detta släpps ut i Storsjön. Den nya anläggningen klarar också Svenska Kraftnäts krav på att produktionsanläggningar ska bidra till att stabilisera elnätet.

– Vi har jobbat med det här projektet i 3,5 år. Markarbetena påbörjades i december 2022 och i augusti i år påbörjades bygget av nytt pann- och turbinhus. Därtill pågår montage av processdelar. Det är arbeten som kommer att pågå under vintern, berättar Ylva Andersson.

I juni 2024 kommer turbinen att lyftas in i turbinhuset för start i september, varefter anläggningen kommer att trimmas in. Provdrift är planerad till januari 2025 och övertagande till februari.

Sumitomo uppför pannhus och turbinhus och levererar panna med kringutrustning och rökgasrening medan Siemens levererar turbin. VEO står för högspänningsutrustning.

Totalt investerar Jämtkraft 1,5 miljarder kronor i det nya kraftvärmeverket inräknat en ny krossanläggning och förstärkning av fjärrvärmenätet. 

Ökad andel returvirke

Grundbränslet är fortsatt biobränsle i form av restprodukter från skogen och returträ från sågverk. Stor vikt har lagts vid att bygga en panna som kan hantera ett stort inslag av returvirke, eftersom det ofta är fördelaktigt prissatt jämfört med dagens bränsle, flis, spån och bark som det är mer konkurrens om. Den nya pannan ska kunna eldas med upp till 75 procent returvirke jämfört med maximalt 20 procent idag. 

– Det blir också möjligt att elda med träpellets, vilket gör det möjligt att alltid hålla hög temperatur för att minska utsläppen. En särskild pellets-silo byggs för ändamålet.

Utöver det nya kraftvärmeverket uppför Jämtkraft en ny anläggning för krossning av biobränsle och en ny pumpstation på Lugnviksområdet. Därtill förstärks fjärrvärmenätet för att värmen ska nå ut bättre i hela nätområdet och för att skapa redundans.

– Litet unikt för det här projektet är att vi från början bemannat utvecklingsarbetet med egen personal, säger Ylva Andersson. Det gäller bränsle, turbin, pump och el-automation. Vi är väldigt glada över att ha en så kompetent bemanning som en del av vår verksamhet. Kompetensen har byggts upp genom att många varit med i både bygge och drift av vår befintliga verksamhet.

FAKTA:

Byggherre: Jämtkraft AB

Grund- och markentreprenör: PEAB Anläggning AB

Leverantör panna m m: Sumitomo SHI FW Energi AN 

Tidsplan: Januari 2023 – maj 2025

Kostnad: 1,5 MDR kr