Nyheter

Locus Energy växer: Förvärvar lokal vindkraftsproduktion

Locus Energy fortsätter att växa genom ett nytt förvärv av lokal vindkraftsproduktion. Anläggningarna är belägna i Tanums, Vara och Melleruds kommuner – samtliga i elområde SE3.

Locus Energy har den 15 mars 2024 via dotterbolaget Locus RePower tillträtt ytterligare tre vindkraftverk i Västra Götaland. Verken har en årsmedelproduktion om drygt 17 GWh och uppfördes under perioden 2008-2016. Säljare är Mölndal Energi AB, ett helägt bolag av Mölndals kommun.

Förvärvet är ett exempel på Locus Energys investeringsstrategi att investera i befintlig energiproduktion som över tiden kan uppgraderas med ny teknik och kompletteras med hybridlösningar såsom lagring och solceller.

– Vi är glada för förtroendet från Mölndal Energi att ha fått möjligheten att förvärva dessa vindkraftverk. Affären ligger i linje med Locus Energys grundidé avseende vindkraft att förlänga livstiden på tillgångar som är cirka 10 år gamla och över tiden realisera möjligheterna till ökad energiproduktion och förädling, säger Niklas Sörensen, VD Locus Energy.

– Mölndal Energi har funnit en ny, kompetent och långsiktig ägare för våra vindkraftverk utanför kommunen. Med sin djupa tekniska kunskap, tydliga hållbarhetsstrategi och svenskt långsiktig kapital var Locus Energy den rätta ägaren att axla det framtida ansvaret för att vidareutveckla kraftverken, säger Christian Schwartz, VD Mölndal Energi.

Locus Energy investerar tillsammans med fonden SEB Nordic Energy i anläggningar för hållbar energiproduktion i Norden som kan uppgraderas med ny teknik för att accelerera utvecklingen av det lokala energisystemet. I dagsläget är Locus Energy närvarande genom direktinvesteringar i 23 svenska kommuner.