Nyheter

Energimyndigheten: ”Det behövs balanserade beslut för den fossilfria elproduktionen”

”Vi ser att elbehovet ökar, men det handlar inte om en konsumtion som behövs här och nu, utan på längre sikt. Från att spaden satts i marken till att de aviserade industrisatsningarna är i full produktion, tar det tid.”

Det skriver Robert Andrén, generaldirektör, Energimyndigheten och Martin Johansson, chef för statistik, prognoser och scenarier, Energimyndigheten i en debattartikel i Dagens Industri:

”Elektrifieringen är nödvändig för att komma bort från dagens fossilberoende inom industrin och transportsektorn. I Sverige har vi tillgång till stora mängder fossilfri el och god potential att bygga ut ytterligare fossilfri elproduktion på både kort och lång sikt, på land och till havs. Det innebär unika möjligheter för nya fossilfria industrietableringar i vårt land. I våra långsiktiga scenarier över det svenska energisystemet kan – om alla skrivbordsplaner realiseras utan några förändringar – elanvändningen ha mer än fördubblats till 2050 jämfört med i dag. Vi ser också i det kortare perspektivet att redan framåt 2030 kommer ett kraftigt ökat elbehov finnas i delar av landet.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/det-behovs-balanserade-beslut-for-den-fossilfria-elproduktionen/