Nyheter

Sveriges AI-utmaning: Ta vara på högutbildad arbetskraft

Med målet att stärka Sveriges position inom AI reste en svensk näringslivsdelegation med närvaro av Kronprinsessparet nyligen till Kalifornien. Med på resan, som arrangerades av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, var Anders Ynnerman, programdirektör för Sveriges största satsning inom AI någonsin – Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP.

En framträdande insikt var vikten av att inspireras av Silicon Valleys kreativa samverkan mellan forskning, innovation och kommersialisering.

– Silicon Valley är unikt ur många perspektiv. Satsningarna är minst en storleksordning större än i Sverige och allt går otroligt fort. Den position man har bygger på många bidragande faktorer, som kritisk massa, närhet till starka aktörer, världsrenommé och en närhet till marknad, säger Anders Ynnerman.

Samtidigt menar Anders Ynnerman att Sverige har goda förutsättningar för att stärka sin position.

– Många av de faktorer som ger Silicon Valley dess unika ställning är omöjliga att transferera till en svensk kontext. Vi måste därför tänka och agera från våra egna förutsättningar. Vi är oerhört bra på samarbeten i Sverige och att sätta teknik i sin rätta kontext med ett starkt mänskligt perspektiv.

Sverige har potential i internationell kontext

Som programdirektör för WASP, som fokuserar på grundforskning, forskarutbildning och rekrytering inom områdena AI, autonoma system och mjukvara, ser Anders Ynnerman att Sverige har potential i den internationella positioneringen inom AI.

– Jag är lite kaxig och säger att vi är med på tåget. Genom att utexaminera nära en doktor i veckan och rekrytera världsledande forskare har WASP gett Sverige en enorm fart framåt och vi kommer att fortsätta åtminstone fram till 2031. Utmaningen för Sverige är att ta vara på den spetskompetens som WASP erbjuder.

”Publiken var imponerade av storleken på WASP”

Vid ett besök på Stanfords universitet, där de svenska delegaterna och värdar på Stanford närvarade, fick Anders Ynnerman tillfälle att presentera WASP och den kompetenssatsning som programmet bidrar med i Sverige.

– Jag tror alla i publiken var imponerade av storleken på WASP och alla kreativa instrument vi arbetar med för att främja forskningen och dess användning. Eftersom vi var på Stanford pratade vi mycket om hur AI kan användas inom vetenskapen. Det finns enorm potential, men också intressanta frågor om hur vi förhåller oss till kunskap som tas fram med hjälp av AI.

Resan till Silicon Valley skedde tillsammans med en svensk näringslivsdelegation under ledning av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, den 12-22 februari. Delegationen bestod av ett trettiotal personer från svensk industri, Regeringskansliet, startups, och investerare, och med närvaro av Kronprinsessparet. Syftet med resan var att utveckla relationerna med Kalifornien inom innovation och framväxande teknologier med fokus på AI – med målet att stärka Sveriges position inom AI.

Om WASP
Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är ett nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, forskarutbildning och rekrytering av akademisk kompetens. WASP utgör det största individuella forskningsprogrammet i Sverige i modern tid och har som mål att positionera Sverige som en internationellt erkänd och ledande nation inom områdena artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Programmet löper mellan åren 2015 till åtminstone 2031 och har en sammantagen budget på 6,2 miljarder kronor, varav 4.9 miljarder kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och övrig finansiering från industri och partneruniversitet.