Nyheter

WA3RM publicerar Grönt Obligationsramverk granskat av DNV

Under 2023 initierade Regenergy Frövi AB en obligationsemission om upp till 70 miljoner euro i syfte att finansiera utvecklingen av företagets växthusprojekt. När projektet är färdigställt kommer upp till 19 600 ton lokalt odlade tomater att produceras årligen genom återanvändning av spillvärme från ett närliggande pappersbruk.

Tomatproduktionen motsvarar ungefär var femte tomat som för närvarande konsumeras i Sverige. Parallellt har utvecklingsföretaget WA3RM AB utvecklat sitt första Gröna Obligationsramverk, som kommer att täcka den aktuella obligationsemissionen. Ramverket har granskats av DNV, ett globalt företag inom försäkring och riskhantering.

Jacques Ejlerskov, ordförande för RFAB och vd för WA3RM:

– Vårt projekt i Frövi är bara början på vad vi är övertygade om kommer att förändra hur framtidens industrier utformas och finansieras. Vi erbjuder ett alternativ till traditionella linjära koncept genom att på bästa sätt nyttja oanvända restströmmar. Cirkulärt tänkande, där vi delar och optimerar resurser, är framtiden.

Tom Olander, grundare av Vinga Group:

– Vinga gratulerar WA3RM till publiceringen av bolagets Gröna Obligationsramverk och vi är stolta över att ha rådgivit företaget under denna process. Med Regenergy Frövi skapas industrihistoria och vi är glada att kunna strukturera grön finansiering som bidrar till att förverkliga projektet. Transaktionen representerar ett stort framsteg i vårt arbete för att ge nordiska tillväxtföretag tillgång till hållbar skuldfinansiering.

Det Gröna Obligationsramverket  är i linje med ICMA:s Gröna Obligationsprinciper och täcker investeringar i kategorierna Energieffektivitet, Åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar,

Miljömässigt hållbar förvaltning av levande naturresurser och markanvändning, Anpassning till klimatförändringar, Miljövänliga produkter och/eller produkter anpassade för den cirkulära ekonomin, produktionstekniker och processer samt Gröna byggnader. Alla ovan nämnda kategorier är en naturlig del av den verksamhet som bedrivs av RFAB.

Dessutom fastställer GBF riktlinjerna för Process för utvärdering och val av projekt, Förvaltning av emissionslikvid och Rapportering för utgivna gröna obligationer.

I Regenergy Frövi, vilket är fonden WA3RM Regenergy Developer Fund 1:s (”WRDF1”) första projekt som finansierats av en grön obligation, byggs Nordens största växthus. När det är färdigställt kommer upp till 19 600 ton lokalt odlade tomater att produceras årligen i projektet. Produktionsvolymen motsvarar ungefär var femte tomat som för närvarande konsumeras i Sverige, vilket ger ett välkommet tillskott till svensk självförsörjning.

Projektutvecklingen, som utförs av projektutvecklaren WA3RM AB, är uppdelad i två faser med en storlek på ungefär 10 hektar vardera. Produktion från den första byggfasen kommer delvis att saluföras av ICA, Sveriges största livsmedelskedja, genom Svenska Odlarlaget. Tomater odlade i Regenergy Frövi förväntas finnas tillgängliga i svenska livsmedelsbutiker från och med augusti 2024.

Framtida WRDF1-projekt och tillgångar som potentiellt berättigar till grön obligationsfinansiering kommer att utvärderas löpande. Framgångsrikt berättigade projekt verifieras för att överensstämma med ICMA:s Gröna Obligationsprinciper. Flera av WRDF1:s framtida projekt förväntas vara berättigade enligt ramverket.

Vinga Corporate Finance har agerat rådgivare i obligationsemissionen för Regenergy Frövi och har rådgivit WA3RM vid utgivningen av bolagets Gröna Obligationsramverk.

DNV har tillhandahållit en Second Party Opinion (”SPO”) för det Gröna Obligationsramverket.

På bilden: WA3RMs 100 000 m2 stora växthus i Frövi i februari 2024
Foto: Pavel Koubek
Om WA3RM
WA3RM är världsledande inom utveckling och finansiering av cirkulär verksamhet i industriell skala för återvinning av avfallsströmmar. Genom att omvandla outnyttjade avfallsströmmar till användbara och värdefulla resurser bidrar vi till en hållbar utveckling samtidigt som vi skapar nya gröna jobb. Läs mer på www.wa3rm.se
Om WRDF1
WRDF1 är en privat investeringsfond som fokuserar på utveckling, finansiering och ägande av industriella cirkulära verksamheter för återvinning av restströmmar. Att omvandla outnyttjade restströmmar till användbara och värdefulla resurser bidrar till hållbar utveckling samtidigt som nya gröna jobb skapas. Läs mer på www.selectedgroup.se eller www.wa3rm.com/regenergy-frovi
Om Vinga Group
Vinga Group grundades 2010 och erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster inom corporate finance, investeringsrådgivning och kapitalförvaltning. Genom internationell räckvidd och placing power ger Vinga investerare och tillväxtföretag tillgång till den nordiska kapitalmarknaden. Med över 200 transaktioner och 19 miljarder kronor i rest kapital är Vinga en ledande leverantör av obligationsfinansiering för nordiska tillväxtföretag. Sedan 2023 ägs Vinga Group av Navigo Invest.