Nyheter

Underhållsmässan 2024: Underhållet av produktionslinjer inom processindustrin och verkstadsindustrin står inför stora utmaningar

Planering och genomförande av underhåll ska först digitaliseras, det vill säga information ska översättas till digital form, därefter ska datan användas till att förbättra främst förebyggande och prediktivt underhåll.

Dessa och många andra frågeställningar tas upp på Underhåll 2024, vid Svenska Mässan i Göteborg. Flera hundra utställare visar sina produkter och tjänster. Men arrangörerna nöjer sig inte med utställningarna. Parallellt pågår tre konferenser: Underhållsstrategi, Skyddsombudsdagarna och Additive Intelligence 4.0.

Vidare genomförs ett omfattande presentations- och seminarieprogram. Stora scenen svarar för presentationer, seminarier, panelsamtal och kundcase; för kunskapshöjning och utbyte av idéer. På Teknikscenen avhandlas allt från smart underhåll och underhållsteknik till personskydd och industriell säkerhet.

Matchmaking är mässans smarta verktyg för att säljare och köpa ska kunna finna varandra och för utbyte av idéer och erfarenheter. Samtidigt körs utbildningar avsedda för underhållsansvariga, industriledare och tekniker. Programpunkten Production of Future är ett samarbete mellan Chalmers, RISE och Göteborgs tekniska kollegium. Parallellt med allt detta genomförs student- och karriärdagar.

Additiv tillverkning, det vill säga 3D-printning, återkommer i flera programpunkter, bland annat Additive Intelligence Tech Talks.

Det finns också en Industrial Tech Start Up Arena för innovationer och idéutbyte inom additiv tillverkning och underhåll. Benny Lyvén och Lenny Tönnäng, båda från RISE, har en presentation med titeln ”Additiv tillverkning – en möjliggörare för reservdelstillverkning”.

Edvin Resebo från Amexci berättar om additiv tillverkning av reservdelar on-demand.

Organisationen Sustainable Circle har en monter där det går att prova datadrivet beslutsfattande med hjälp av AI, visualisering med VR och programmering av en robot. Sustainable Circle genomför också flera aktiviteter från scen, bland annat om resursbesparing och hållbarhet tack vare återtillverkning.

Magnus Fors från SKF berättar om återtillverkning av främst rull-lager som både minskar kostnader, energibehov och klimatpåverkan, samtidigt som lagrens livslängd förlängs. Återtillverkning kallas på engelska Remanufacture, men benämns på svenska ibland och felaktigt som rekonditionering.

Kim Berge Hedkvist från Quant berättar hur spårning och kontroll på produktionsspill kan minska klimatavtrycket från er verksamhet.

Prediktivt innehåll har varit i fokus under många år, även om inte alla industrier har börjat tillämpa konceptet, som går ut på att med sensorer/mätningar online förutsäga när problem nalkas och mot den bakgrunden vidta åtgärder. Den mest klassiska tillämpningen är vibrationsanalys på lager.

Automatisk övervakning upptäcker illavarslande trender. Ett grepp att gå ett steg vidare är att använda AI.

Detta tas upp under flera presentationer, bland annat när professor Ramin Karim från Luleå tekniska högskola talar om ”AI inom framtidens tillgångsförvaltning”, medan Anders Holst – adjungerad professor vid KTH – berättar om ”Hybrid-AI för hela underhållskedjan”.

Mukund Subramaniyan från Capgemin gör reflexioner över utmaningar och möjligheter med AI på ”verkstadsgolvet”.

Inte minst prediktivt underhåll och AI kräver kommunikation med stora mängder data. Hur ska de då skickas?

Micael Hermansson från Ericsson och Gary Troberg från ifm electornic går igenom 5G och digitalisering. Bland annat jämförs 5G och WiFi.

Underhåll 2024 har också många inslag om säkerhet och arbetsmiljö.

Mikael Larsson från MSAsafety visar företagets gasmätare och framförallt den tillhörande programvaran GRID. Johan Hagström från DuPont visar hur skyddskläder för att skydda mot kemisk kontaminering ska användas på rätt sätt. Företaget svarar både för skyddskläder och instruktioner i form av videofilmer.

Hållbarhet, både miljömässig och ekonomisk, återkom i en presentation av ett närmast unikt samarbete mellan Volvo (Skövde) och Jernbro Industrial Services.

Sven Wilhelmsson och Mats Ahrling berättade hur de säkerställer driftsäkerheten hos äldre maskiner. Detta hade man lyckats med även för produktionsmaskiner från början av 1990-talet. Det handlar i många fall om att byta åldrad och obsolet elektronik. Och i flertalet fall har man fått högre prestanda hos utrustningen.

I samband med mässan utsåg Riksorganisationen Svenskt Underhåll vinnaren som Årets Underhållsledare.

Priset gick till Kent-Olof Bingmark, maintenance manager battery production hos Scania industrial maintenance.

Juryns motivering var:

”Att tidigt i anskaffningsfasen av ny anläggning ha ett tydligt fokus på underhållsfrågor ger signifikant påverkan på en säker arbetsmiljö och driftsäkerhet. Årets Underhållsledare har på ett föredömligt sätt tagit metod till praktisk tillämpning. Både gällande anskaffningsfasen och att bygga en organisation med underhållskompetens. En ledare som har gett företaget rätt förutsättningar till stark produktion.”

På bilden: Kent-Olof Bingmark från Scania Industrial Maintenance tar emot priset som årets underhållsledare.