Nyheter

SLU: ”Ska vindkraften byggas ut måste samerna köras över”

”Klimatomställningen och den därmed förknippade industriexpansionen i norr kräver stora mängder el. Vindkraften är tänkt att täcka en betydande del av behovet, men utbyggnaden krockar ofrånkomligen med renskötseln. Samernas rätt till betesmarken är lagstadgad. Det går inte längre att blunda för detta dilemma.”

Det skriver forskarna Anna Skarin, professor i renskötsel, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala, Per Sandström, docent i skogshushållning, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå och Mirja Lindberget, husdjursagronom i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Stålindustrin står i dag för 8 procent av de globala koldioxidutsläppen. En övergång från kol och koks till fossilfri framställning av stål skulle därmed ge betydande bidrag till att nå miljömålen. Vätgas ses som den nya lösningen på problemet, men för att vätgas ska kunna klassas som fossilfri behöver elen komma från förnybara energikällor.”

”Bara för att täcka LKAB:s, H2 Green Steels och SSAB:s planerade produktion av fossilfritt stål behövs närmare 90 TWh. Inom elområde SE1, som består av Norrbottens län och delar av Västerbottens län, anses en utbyggnad av den landbaserade vindkraften ha den största potentialen för att möta det ökade energibehovet.”

Läs hela debattartikeln här: 

https://www.dn.se/debatt/ska-vindkraften-byggas-ut-maste-samerna-koras-over/