Nyheter

Stella Futura äger batteri som deltar lokalt på Effekthandel Väst

Mölndal Energi och Stella Futura har tillsammans installerat ett 100 kW batteri som nu står på Riskulla i Mölndal. Batteriet ägs av Stella Futura och deltar på den lokala flexmarknaden Effekthandel Väst. Sedan 31 januari 2024 levererar batteriet även på stödtjänstmarknaderna FCR-D upp och FCR-D ned. Batteriet kommer också möjliggöra för Mölndals Energis kunder att sälja stödtjänster via dem.

I takt med att andelen el från vind och sol ökar i Sverige och hela Nordeuropa blir flexibel elanvändning och elproduktion allt viktigare. Ju mer flexibilitet vi har i elnätet, desto bättre möjligheter för industrier att utvecklas och expandera utan att behöva vänta på en tidskrävande utbyggnad av elnätet.

Effekthandel Väst är en av Sveriges första lokala marknadsplatser för flexibilitet där Stella Futuras batteri nu integrerats för att stötta lokalnätet. Flexibel elanvändning handlar om att flytta elförbrukning bort från tider då elsystemet är som mest ansträngt till tider då förbrukningen är lägre. För industrier kan det handla om att minska sin produktion de tider eller perioder när efterfrågan på el är hög och i stället öka produktionen när efterfrågan är lägre. Det möjliggör ett jämförelsevis mindre och mer kostnadseffektivt elsystem.

Nu har Mölndal Energi i samarbete med Stella Futura installerat ett batteri som både deltar på Effekthandel Väst samt på stödstjänstmarknaderna FCR-D upp och FCR-D ned. Denna kombination av batteriets nyttor kallar Stella Futura för Service Stacking. CheckWatt sköter styrningen av batteriet och handeln utförs med hjälp av Volue.

– Det är viktigt att vi som energibolag är drivande i den här utvecklingen och arbetar på flera fronter samtidigt för ett tryggt och hållbart elsystem. Med hjälp av den nya tekniska lösningen som tagits fram tillsammans med CheckWatt kan vi stötta båda marknadsplatserna samtidigt, i Mölndal och nationellt, och få ut ännu mer nytta av batteriet. Vi ser också fram emot att framöver kunna aggregera våra elhandelskunders mindre batterier, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.  

För att kunna delta på stödtjänstmarknaden behöver man först förkvalificera sig. Detta gjordes under hösten 2023. Den 31 januari 2024 lade de första buden på FCR-D och bara tio minuter senare bidrog batteriet genom att leverera el till nätet. Tack vare förkvalificeringen öppnades en pott för handel upp på FCR-D ned och FCR-D upp och därför finns möjligheten att handla med fler batterier än det som byggts genom aggregering av Mölndal Energis elhandelskunders batterier.

– Stella Futura äger nu ett av de första batterier som integreras i Effekthandel Väst i Mölndal Energis elnät. Genom att koppla batteriet till Effekthandel Väst så kan lokala företag sälja effekt genom att tillfälligt dra ner sin elanvändning, alternativt höja sin elproduktion eller överföra el batteriet, för att minska belastningen på elnätet. Elnätsägare köper effekten för att skydda elnätet när belastningen väntas bli stor. I detta projekt kombinerar vi batteriets medverkan på Effekthandel Väst med aggregring mot Svenska Kraftnäts balansmarknad och gör därmed en ny variant av vår service stacking. Vi tror på att skapa långsiktigt hållbara batteriaffärer, bakom mätaren, genom att kombinera flera olika nyttor i driften av våra batterisystem. Vidare erbjuder vi batterier som en tjänst, Battery-as-a-Service, för att möjliggöra en snabbare utrullning av batterier och dess nyttor till våra kunder., säger Ulrika Tornerefelt, grundare och VD Stella Futura.