Nyheter

Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron: ”Regeringen struntar i 50% av den svenska godstrafiken!”

”Tystnaden total efter stoppen på Sveriges viktigaste järnvägssträcka. Jag förstår att det är långt från regeringens kontorskorridorer till Vassijaure längs Malmbanan, 1 358,5 kilometer för att vara mer exakt. Jag förstår också att de senaste veckorna präglats av Natofrågan.”

Det skriver Klas Dagertun, VD, Kaunis Iron i en debattartikel i dagens Aftonbladet:

”Men, den 17 december 2023 havererar alltså Malmbanan, Sveriges i särklass viktigaste järnvägssträcka lamslås i 65 dygn, med konsekvensen att uteblivna leveranser från svensk gruvindustri kan räknas i miljarder då exporten omöjliggörs.”

”För dig som inte är insatt, Malmbanan bär 50 procent av den svenska godstrafiken. Hälften. Det är alltså med andra ord inte vilken järnväg som helst vi pratar om. Värdet som transporteras handlar om över 100 miljoner per dag.”

”Skulle vi räkna ut procenten för andelen av svensk export skulle den siffran var väsentligt större än 50 procent.”

”Det som hänt är redan det en katastrof. Men, så en vecka efter att Malmbanan åter tagits i bruk sker det igen. Ett nytt haveri. Ett nytt stopp.”

”I onsdags öppnade Malmbanan igen, men med kraftigt nedsatt hastighet. Och utan att orsakerna till de båda urspårningarna är klarlagda.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/2BLe2l/klas-dagertun-struntar-regeringen-i-fiaskot-pa-malmbanan