Nyheter

GlobalData: ”Geopolitik och försörjningskedjans dynamik kommer att diktera olje- och gasutsikterna 2024”

Olje- och gasindustrin har bevittnat en betydande omvälvning i sina leveranskedjor mitt i den utdragna konflikten mellan Ryssland och Ukraina och förnyade spänningar i Mellanöstern. Båda dessa konflikter kan potentiellt störa den globala olje- och gasförsörjningen 2024, och därför är temana geopolitik och försörjningskedjor de heta ämnena för i år.

Det är därför viktigt för olje- och gasindustrin att bedöma effekterna av dessa teman samtidigt som de kartlägger sina tillväxtplaner. Det skrivder  GlobalData, ett ledande data- och analysföretag i ett pressmeddelande.

GlobalDatas tematiska rapport, ”Top 20 Oil & Gas Themes 2024”, avslöjar de ledande teman som kan ha en betydande inverkan på olje- och gasverksamheten 2024.

Energisäkerhetsproblem förväntas vara den största drivkraften för olje- och gashandeln 2024 Dessutom kommer takten i den globala övergången till ren energi sannolikt att vara långsam 2024, eftersom flera länder konfronteras med frågor om energisäkerhet och inflation.

Ravindra Puranik, olje- och gasanalytiker på GlobalData:

– Nedfallet av konflikten mellan Ryssland och Ukraina har resulterat i omstruktureringen av globala energiförsörjningskedjor under de senaste två åren. Dessutom måste de globala energimarknaderna också behöva brottas med ökande spänningar i Mellanöstern. Således kommer geopolitik och försörjningskedjans dynamik att påverka olje- och gasbolagens beslutsfattande 2024.

Rapporten lägger också vikt vid ESG-temat och de teman som bidrar till den globala energiomställningen. Inom ESG är miljö och sociala aspekter av olje- och gasverksamhet i fokus då de är viktiga för långsiktig hållbarhet.

Nyare industriteman som stöder energiomställningen mot nollutsläppstekniker, såsom förnybara energikällor, väte med låga koldioxidutsläpp, koldioxidavskiljning och -lagring (CCS) och elfordon (EV), utvärderas för deras potentiella inverkan på olje- och gasverksamheten år 2024.

Puranik fortsätter:

– Lönsamheten förväntas vara avgörande för att driva på finansieringen av initiativ för att minska koldioxidutsläppen 2024. Dessutom har Ukrainakonflikten också avslöjat sårbarheterna i generering av ren energi och på sätt och vis skjutit tillbaka utsikterna till toppolja för tiden. varelse. Detta kommer sannolikt också att gynna naturgas och LNG för att stödja globala avkolningsmål på medellång sikt.

Rapporten utvärderar traditionella olje- och gasteman, nämligen flytande naturgas (LNG), skiffer och integrerade raffinaderier, som gör det möjligt för företag att förbli konkurrenskraftiga på energimarknaden. Skifferolja och gasproduktion kan nå rekordnivåer 2024.

Rapporten avslöjar också hur störande teknologier, såsom artificiell intelligens (AI), blockchain, cloud computing, cybersäkerhet, Internet of Things (IoT), robotik och metaversen, påverkar olje- och gasindustrin.

Flera framstående integrerade oljebolag (IOC) har aktivt försökt att digitalisera sin verksamhet genom att använda digital teknik. Dessa tekniker tar in nyare arbetsdynamik för att förbättra effektiviteten, tillförlitligheten och driftsäkerheten.

Puranik avslutar:

– Olje- och gasbolag förväntas fortsätta att utöka utbyggnaden av digital teknik i sina verksamheter under 2024. När branschen förbereder sig för att bli agila och sträva efter en långsiktig energiomställning kommer digital teknik att spela en avgörande roll för att uppnå dessa mål.

Foto: Laura Upshaw