Nyheter

Piteå kommun går in i förening som verkar för att stärka kommuner där vindkraft etableras

Piteå kommun ansöker om medlemskap i förening Sveriges Vattenkrafts- och vindkraftskommuner (FSV). Det beslutade kommunstyrelsen vid måndagens möte. Syftet med föreningen är att stärka kommuner och regioner där vatten- och vindkraft är etablerad, bland annat genom förslag att skatter ska tillfalla de kommuner där etablering sker och att del av kraftbolagens intäkter ska stanna i regionerna.

Vatten- och vindkraften utgör värdefulla tillgångar för Sverige. Med hjälp av det strömmande vattnet och vinden kan vårt land producera klimatvänlig grön el och gå i spetsen för den nödvändiga energiomställningen. Enbart fastighetsskatten på vind- och vattenkraftsanläggningar genererar ekonomiska värden för många miljarder kronor varje år.

Den ideella föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner bildades 1999, då enbart med fokus på vattenkraft. Till följd av den kraftiga utbygganden av vindkraft under de senaste två decennierna så öppnades föreningens verksamhet år 2020 också för de kommuner och regioner som har etablerat vindkraftsparker.

Vid måndagens sammanträde fattade kommunstyrelsen beslutet att Piteå kommun ska ansöka om medlemskap eftersom föreningens ändamål går i linje med Piteå kommuns vilja. Den driver ett påverkansarbete, är partipolitiskt neutral och tar inte ställning för- eller emot något enskilt energislag.

Fokus ligger i stället på att verka för att den fastighetsskatt som idag tillfaller staten, i stället ska tillfalla de kommuner där vindkraft etableras. Föreningen verkar också för att en del av de vinsterna som kraftbolagen gör ska tillfalla de kommuner där vindkraft etableras.

– Markbygden är Norra Europas största landbaserade vindkraftpark, en otroligt viktig etablering både för Piteå kommun och landet. Vi ser gärna att större del av satsningar inom vindkraft stannar i de regioner och kommuner där satsningar görs, att vi engagerar oss i denna förening känns naturligt, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsens beslut innebär en årlig serviceavgift till föreningen samt motsvarande 30 öre/kommuninvånare och år, vilket innebär totalt ca 18 000 kr år. Medel beviljas för perioden 2024-2026. Inför en eventuell förlängning ska en utvärdering om önskat utfall genomföras. Medel tas från Kommunstyrelsens medel till förfogande.


Om föreningen

Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner består av 35 medlemmar, varav 32 primärkommuner och tre regioner. Föreningen driver tillsammans sitt lobbyarbete gentemot regeringens departement och riksdagens utskott. Frågan om att fastighetsskatten från vindkraftverken ska hamna i kommunerna och regionerna i stället för som idag hos staten, är den högst prioriterade frågan hos föreningen. Föreningen är också remissinstans vid vissa statliga utredningar.
Styrelsen består av ordförande och 14 ledamöter, varav tre från Norrbotten och Västerbotten: Jan-Anders Perdal (v) Region Norrbotten, Sten-Åke Nilsson (c) Arjeplogs Kommun samt Veronica Håkansson (m) Storumans Kommun