Nyheter

Nordic Solar förvärvar Gotlands första storskaliga solcellspark

Nordic Solar har förvärvat ett 40-MWp färdigt solparksprojekt från den svenska utvecklaren av förnybar energi, Helios Nordic Energy AB; det första storskaliga projektet på Gotland. Projektet är en del av den 270 MWp pipeline som ska utvecklas i samarbete med Helios Nordic Energy AB, som Nordic Solar planerar att bygga i Sverige. Med detta ytterligare projekt är 150 MWp av 270 MWp-rörledningen antingen färdig att bygga eller under uppbyggnad.

Det nya byggfärdiga projektet ligger söder om Visby, och upptar 60 hektar. Nordic Solar har förvärvat projektet med alla nödvändiga tillstånd och ett nätanslutningsavtal med nätägaren GEAB.

– Vi är mycket glada över att fortsätta vårt samarbete med Helios Nordic Energy i detta nya projekt. Tillsammans kan vi bidra till att öka produktionen av förnybar energi i Sverige. Att lägga till detta nya projekt i vår portfölj är en del av vårt fokus på att accelerera produktionen av solenergi från storskaliga solparker i regionen, säger Nikolaj Holtet Hoff, VD för Nordic Solar.

Hög solinstrålning

– Helios är mycket glada över att leverera ännu ett solcellsprojekt till vår pålitliga partner Nordic Solar. Projektet sticker ut som det första storskaliga projektet på Gotland, en av de platser med högst solinstrålning i Sverige. Vårt team gillar verkligen att arbeta nära Nordic Solar, och vi ser fram emot att göra mer tillsammans inom en snar framtid, säger Andreas Tunbjer, VD för Helios Nordic Energy.

Nordic Solar inledde nyligen bygget av sin första solcellspark i Sverige, Lindesberg solar park, vilket är det första i en rad projekt som ska genomföras.

Nordic Solar planerar under de kommande åren att etablera solcellsparker i Sverige med en total kapacitet på flera hundra MWp baserat på både samarbetet med Helios Nordic Energy AB och vår egen projektutveckling.