Nyheter

Franska VALOREM skriver samarbetsavtal med TRIBRID om solenergiprojekt i Sverige

Den 16 februari 2024 undertecknade VALOREM, en oberoende fransk aktör inom förnybar energi, ett samarbetsavtal med TRIBRID kring gemensam utvecklingen av 1 GW vind- och solenergiprojekt i Sverige. 

Partnerskapet är ett viktigt steg för VALOREM som dels tar sin verksamhet till ytterligare en marknad och också stärker sin position i Nordeuropa. VALOREMS tillväxtstrategi i Sverige bygger på samarbetet med TRIBRID som valts utifrån bolagets gedigna erfarenhet och expertis i regionen. Partnerskapet återspeglar även de två företagens gemensamma historia av nära samarbete inom landbaserad vindkraft i Norden under 2010-talet.

VALOREM har varit verksamma i Finland sedan 2010,  och utvecklar för tillfället  en portfölj med vind- och solenergiprojekt på över 1,5 GW i landet. Portföljen inkluderar även landbaserade vindkraftsanläggningar om 400 MW som redan har nått RTB (Ready To Build) och som motsvarar mer än 1,2 TWh grön energi.

Philippe Tavernier, operativ chef på VALOREM:

– VALOREMs inträde i den svenska marknaden är ett strategiskt steg som ligger helt i linje med vår tillväxtstrategi, och som samtidigt stärker vår position i Norden, där vi redan är etablerade med en betydande portfölj i Finland. Vårt partnerskap med TRIBRID har en stark potential och vi ser fram emot att samarbeta för att möta den växande energiefterfrågan som vi ser i Sverige under kommande år. Vi är stolta över att ta en aktiv roll i Sveriges energiomställning. Vi kommer att bidra till att utveckla en konkurrenskraftig, lokal och stabil förnybar energi i nära samarbete med lokala aktörer.

Carl-Christian Bohl, VD och Partner i TRIBRID:

– Vårt erfarna grundarteam i TRIBRID ser fram emot att göra betydande insatser i utvecklingen av förnybar energi i Sverige. Vi vill vara en pådrivande kraft i Sveriges innovativa sektorers transition till förnybara kraftslag, och arbeta för att möta den snabbväxande efterfrågan framåt.  Vi ser fram emot att samarbeta med VALOREM. VALOREM är och har varit en pionjär inom förnybar energi och en central aktör i både Frankrike och andra europeiska marknader i nästan 30 år. Tillsammans kommer vi att utveckla konkurrenskraftiga och innovativa projekt och skapa stora värden för svensk energiförsörjning.

VALOREM:s etablering i Sverige är ett viktigt steg i att stärka företagets roll som en europeisk IPP (Independent Power Producer), med missionen att stärka självförsörjningen i Europas och säkra tillgången till lokal och stabil grön energi till ett konkurrenskraftigt pris. Detta är i linje med europeiska målsättningar kring energisäkerhet och stabilitet på den europeiska energimarknaden.

Rådgivare i detta samarbetsavtal var:

Hannes Snellman Attorneys Ltd, Ernst & Young och Sweco för VALOREMs del, samt Cirio Advokatbyrå och Renewable Sweden för TRIBRIDs del.

Foto: Sebastian Ganso