Nyheter

Debatt: ”Så kan vi öka nyttorna från skogen”

”Den svenska skogen kommer inte att räcka för att fullt ut tillgodose alla önskemål. Men både produktion och naturvård kan drivas mer effektivt än i dag.”

Det skriver Björn Hägglund, tidigare bland annat professor på SLU, general­direktör för Skogsstyrelsen och vice koncernchef på Stora Enso, äger numera en skogsfastighet i Vallentuna,i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Skogsbruk har debatterats så länge det har funnits. Debatten har varit särskilt het sedan cirka 1970. Ungefär hälften av den produktiva skog som då fanns i Sverige har avverkats och föryngrats. Men debatten har mer handlat om att bevara och restaurera den gamla skogen, mindre om den nya skogen.”

”Den skog som nu planteras kommer att utsättas för andra förhållanden än den som ersätts. Vädret blir varmare och mer våldsamt, torka och skyfall inträffar oftare och stormar blir mer frekventa. Samtidigt kommer jordens befolkning att nå 10 miljarder som skall leva utan fossilbaserade produkter. Trycket mot biobaserad produktion kommer att öka drastiskt. Det svenska bidraget till den globala bioproduktionen måste till stor del komma från skogen. Det blir ännu viktigare än i dag att skogsbruket ger hög produktion.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/gE5Jx0/bjorn-hagglund-sa-kan-vi-oka-nyttorna-fran-skogen